Megatrendit määrittävät strategian - skenaariotutkimus Inarin, Etelä-Varangin, Petsamon ja Kuolan kuntien välisestä matkailuyhteistyöstä - Männistö, Marja (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2012)
Matkailu joutuu sopeutumaan toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin joko niihin ennakoiden tai niihin pakotettuina. Matkailun kannalta on tärkeä tarkastella toimintaympäristön tapahtumia myös pitkällä tähtäimellä ja tutkitun tiedon tulisi ehtiä matkailualan päätöksentekoon ajoissa. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta siihen voidaan varautua. Strategisiksi työkaluiksi tulevaisuuden ennakointiin soveltuvat matkailun megatrendien tarkastelu ja skenaariotekniikka.Empiirisen tutkimukseni kohteena on Inarin kunnan matkailuyhteistyön tulevaisuus vuonna 2020. Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää Inarin ja sen rajakuntien, Norjan Etelä-Varangin sekä Venäjän Petsamon ja Kuolan kuntien matkailutoimijoiden näkemyksiä tulevaisuuden matkailuyhteistyöstä ja löytää matkailuyhteistyön kehittämiselle yksi yhteinen strateginen suunta ja toimenpide-ehdotusten polku. Teorialähtöisiä viitekehyksiä ovat matkailun megatrendit ja skenaariotyöskentely strategisena metodina. Aineistosta noussut viitekehys on kestävä kehitys, ja erityisesti sosiaalinen kestävyys. Tutkimusmetodina käytän tulevaisuudentutkimukseen kuuluvaa skenaariomenetelmää, ja aineistohankintamenetelmänä Delfoi-tekniikkaa, koska haluan selvittää syvällisesti tutkimusalueen matkailutoimijoiden eli kyselyyn osallistuneiden näkemyksiä tulevaisuuden kehittämistarpeista. Tutkimuksessa käytän vuosina 2010 ja 2011 tekemiäni kolmen Delfoi-kysely- ja haastattelukierroksen aineistoa. Laadullisen analyysin metodina käytän sisällönanalyysiä ja määrällisen tutkimusosion analyysissa käytän tilastollista graafista kuvailua. Matkailutoimijat valitsivat kuudesta heille esittämästäni matkailun megatrendistä tärkeimmäksi muutostekijäksi kestävän kehityksen. Toiseksi muutostekijäksi valitsin itse osallistumisen. Tutkimuksen analyysin tuloksena tarinallisten skenaarioiden nimiksi annoin Kestävää slow life -matkailua, Seikkailuhenkistä flow life -matkailua, Perinteistä lapinmatkailua ja Arktista massamatkailua. Kolmannella kyselykierroksella tutkimukseen osallistuneet matkailutoimijat ...