Revontulet – luonnonilmiöstä matkailutuotteeksi. Tutkimus revontulten tuotteistamisesta Fairbanksissa, Longyearbyenissä, Kiirunassa ja Sodankylässä elämys- ja luontomatkailun kontekstissa - Rautanen, Leena (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2012)
Revontulet ovat hämmästyttäneet ihmiskuntaa kautta aikojen, mutta matkailullisesti revontulia on alettu hyödyntämään Lapissa vasta viime vuosikymmenien aikana. Kysymyksessä on elämys- ja luontomatkailututkimus, jonka tavoitteena oli selvittää revontulien tuotteistamisen taso Sodankylässä, Ruotsissa (Kiiruna), Huippuvuorilla (Longyearbyen) ja Alaskassa (Fairbanks). Tutkimuksessa pyrittiin myös selvittämään vertailun avulla, miten revontulien tuotteistaminen eroaa edellä mainituissa matkakohteissa Sodankylän revontulien tuotteistamisesta ja voidaanko Sodankylässä hyödyntää tutkimuksessa tarkasteltujen revontulimatkakohteiden tuotteistamista. Tutkimukseni aineisto koostuu talvella 2012 kerätystä Internet-aineistosta ja vuonna 2008 tekemästäni survey-tutkimuksesta Revontulten merkitys Sodankylän kunnan matkailuyrittäjille. Tutkin aineistoa määrällisen ja laadullisen sisällönanalyysin avulla, jossa käytetään teoriasta operationalisoitua luokitusta ja jonka tulokset esitetään frekvenssi- ja prosenttijakaumina sanallisina kuvauksina. Aineisto luokiteltiin elämyskolmio-mallin elämyksen elementtien pohjalta kuuteen luokkaan: yksilöllisyys, aitous, tarina, moniaistisuus, kontrasti ja vuorovaikutus. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että revontulten tuotteistaminen on aktiivisinta Kiirunassa. Tämä ilmeni revontulia tuotteistavien yritysten määrässä sekä revontulituotteiden määrässä ja niiden sisällöissä. Yllättävää oli revontulten tuotteistamisen vähyys Longyearbyenissä, vaikka matkakohde sijaitsee leveyspiirinsä puolesta otollisella revontulten havaitsemisalueella. Fairbanksissa revontuliin erikoistuneita ohjelmapalveluja on puolestaan enemmän kuin Sodankylässä ja revontulituotteet ovat sisällöltään monipuolisempia. Tarkasteltaessa revontulten tuotteistamista elämyskolmiomallin elämyksen elementtien avulla, Sodankylän revontulituotteissa käytettiin yleisimmin elämyksen elementteinä kontrastia, vuorovaikutusta ja tarinaa. Aitous oli elämyksen elementeistä vähiten käytetty ominaisuus Sodankylässä. Muissa tutkimuksen kohteina ...