Tutkimus matkailun aluetaloudellisista vaikutuksista pohjoismaisella mallilla Sodankylän kunnassa vuonna 2008 - Poikela, Pentti (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2011)
Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää Sodankylän kunnan matkailun aluetaloudelliset vaikutukset vuonna 2008. Lisäksi tutkin yrittäjien ja kunnan välistä yhteistyötä ja selvitin yrittäjien matkailuun liittyviä kehittämisajatuksia. Tutkimusmenetelmänä käytin pohjoismaisesta mallista kehitettyä Koillismaan mallia ja tulomenetelmää. Tutkimukseni tulokset osoittavat, että Sodankylän kunnassa toimivat yritykset saivat välitöntä matkailutuloa arvonlisäverottomana noin 20, 8 miljoonaa euroa. Sesongeittain tarkasteltuna eniten välitöntä matkailutuloa kertyi keväällä ja kesällä, yhteensä 64,2 prosenttia koko välittömästä matkailutulosta. Matkailun kokonaistulo oli noin 24 miljoonaa euroa. Matkailun aiheuttamat välittömät työllisyysvaikutukset olivat 179 henkilötyövuotta, joista sodan-kyläläisiä oli 143 ja ulkopaikkakuntalaisia 36. 53,9 prosenttia välittömästä työllisyysvaikutuksesta syntyi majoitus- ja ravitsemispalveluissa. Kokonaistyöllisyysvaikutukset olivat yhteensä 215 henkilötyövuotta, jossa on mukana myös julkisen sektorin matkailun aiheuttamat työllisyysvaikutukset. Matkailun ansiosta työllistyneille sodankyläläisille maksettiin vuonna 2008 palkkaa 3,67 miljoonaa euroa. Ulkopaikkakuntalaisten vuoksi syntyi noin 430 000 euron palkkavuoto Sodankylän kunnasta muihin kuntiin. Matkailun vaikutuksesta yrityksissä työllistyneiden palkkatuloista kertyi Sodankylän kunnalle noin 485 000 euron verotulo. Kun otetaan huomioon kaikki verotulovaikutukset, kunnan saama kokonaisverotulo oli noin 688 000 euroa. Ulkopaikkakuntalaisten palkoista aiheutui 84 613 euron verotulovuoto. Kunnan matkailumenot vuonna 2008 olivat 408 511 euroa ja tulot 688 373 euroa, jolloin kunnallistaloudellinen nettotulos 1 oli 200 583 euroa. Sodankylän kunnan matkailun aluetaloudellisten vaikutusten kehitys on ollut hyvin maltillista verrattuna edelliseen tutkimusvuoteen 1998. Matkailun kehittymistä kuvaavat keskeiset tunnusluvut osoittavat, että Sodankylän matkailun kehitys ei ole ollut riittävää, jotta matkailun aluetaloudelliset vaikutukset olisivat ...