Yrittäjien mielipiteitä heihin asennoitumisesta : case Utsjoki - Morottaja, Timo-Heikki (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2010)
Yrittäjyyden ja yrittäjän määritelmät ovat kehittyneet vuosisatojen saatossa nykyiselleen. Tänä päivänä yrittäjyys jaetaan erilaisiin ulottuvuuksiin sen luonteen ja ominaisuuksien perusteella. Yrittäjällä taas tarkoitetaan uuden yrityksen perustajaa tai yrityksen omistajajohtajaa. Asenteet puolestaan kuvaavat yksilön ajatus- tai toimintamallia, jonka mukaisesti yksilö toimii, kuten arvioi ja luokittelee kohdetta esimerkiksi positiivisesti tai negatiivisesti. Yrittäjän kannalta asenteet merkitsevät halukkuutta perustaa ja jatkaa yritystoimintaa tietyllä alueella. Tämän tutkimuksen aiheena on Utsjoella toimivien yrittäjien mielipiteet heihin vaikuttavien sidosryhmien asennoitumisesta yrittäjiä ja yrittäjyyttä kohtaan. Tutkimusongelmana on selvittää, miten yrittäjiin asennoidutaan Utsjoella heidän omien kokemusten mukaan.Tutkimustuloksen avulla voidaan nähdä, mitkä eri sidosryhmät vaikuttavat Utsjoella toimiviin yrittäjiin ja, miten nämä sidosryhmät asennoituvat yrittäjyyttä ja yrittäjiä kohtaan. Työn teoreettinen osa käsittelee asenteita, yrittäjyyttä ja Utsjoen kuntaa yrittäjän toimintaympäristönä. Viitekehys rakentuu näitä aiheita käsittelevien teorioiden ja mallien pohjalta. Työssä käydään läpi asenteiden määritelmiä, yrittäjän ja yrittäjyyden määritelmien kehitystä ja nykyhetkeä sekä Utsjoen kunnan elinkeinopolitiikkaa. Empiirinen osa sisältää laadullisen tutkimuksen, joka toteutettiin eri alojen yrittäjien teemahaastatteluilla kesäkuussa 2010 ja, jonka tulokset saavutettiin laadullisella sisällönanalyysillä. Haastatteluihin osallistui kahdeksan eri alojen yrittäjää, jotka harjoittivat liiketoimintaansa Utsjoen kunnan alueella. Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että Utsjoella yrittäjiin asennoidutaan yrittäjien mielestä pääasiassa tyydyttävästi tai neutraalisti. Yrittäjiin vaikuttavia sidosryhmiä löytyi yhteensä 13 kappaletta, joiden asennoituminen yrittäjään vaihteli yrittäjän ja hänen toimialansa mukaan. Positiivisimmin yrittäjiin asennoituivat yrittäjän perhe ja asiakkaat, kun taas negatiivisimmin ...