Luotoksia: etupistokirjonta taiteellisen työskentelyn menetelmänä sekä karjalaisen perinteen jatkajana - Lackman, Kaisa (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2014)
Tutkimuksen kohteena on perinteinen karjalainen etupistokirjonta, jota tutkitaan tekstiilisuunnittelijan näkökulmasta. Tarkoituksena on selvittää etupistokirjonnan soveltuminen moderniin tekstiilitaiteeseen. Etupistokirjonta on vanha käsinkirjonnan tyyli, jota ommeltiin yleensä punaisella langalla niin, että kankaan molemmat puolet näyttävät samalta. Kirjontatyyliä käytettiin kaikkialla Karjalassa vaatteiden ja kodin tekstiilien koristelemiseksi. Etupistokirjonta on ollut naisten harjoittama käsityö, joskin nykyisellään se on menneisyyteen painunut ilmiö, sillä taitoa ei enää tarvita. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja siihen sisältyy taiteellinen osuus. Tutkimusaineisto koostuu niin perinteisestä etupistokirjontaa käsittelevästä kirjallisuudesta, kuin oman tekemisen kautta tuotetusta aineistosta.Taiteellisen työskentelyn tuloksina syntyi kuusi artefaktia, tekstiiliteosta, jotka olivat esillä Kemijärven kuvanveistoviikkojen juhlanäyttelyn kontekstissa Arktikumissa, Galleria Katve 1:ssä 20.12.2013-12.01.2014 välisenä aikana. Tutkimuksen taiteellisen prosessin esittelyssä ilmenee tekstiilisuunnittelijan rooli hiljaisen tiedon esille saattajana. Tekniikan omakohtainen hallinta on olennaista. Taidot edellyttävät kokemuksen ohella taustatietoa, mitä ei voi saavuttaa kokemuksesta riippumatta. Etupistokirjonnan ilmiön ymmärtäminen ja sisäistäminen ei ole onnistunut kuvia ja kirjoja tarkastelemalla, se on syntynyt tekemällä. Oman tekemisen myötä johtopäätöksenä todettiin, että perinteinen etupistokirjonta on tekniikkana hidas ja vaatii tekijältään pitkäjänteisyyttä, mutta soveltuu hyvin taiteelliseen työskentelyyn. The subject of this thesis is the traditional Karelian front stitch embroidery. This phenomenon was studied from the viewpoint of a textile designer. The objective was to explore how suitable front stitch embroidery is as a method within modern textile art. The embroidery is usually undertaken in red yarn and is a historic form of hand embroidery where both sides of the fabric are ...