Muotoilijan roolit näyttelysuunnittelussa - Hyvönen, Anna (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2013)
Pro gradu -tutkielmani selvittää yhden tapaustutkimuksen kautta, miten muotoilijan roolit ilmenevät näyttelysuunnittelussa. Matkoja tuonpuoleisiin -näyttely oli esillä Arktikum tiedekeskuksessa vaihtonäyttelytilassa joulukuusta 2012 toukokuulle 2013. Arktikum tiedekeskus on osa Lapin yliopiston Arktista keskusta. Matkoja tuonpuoleisiin - näyttely perustuu professori Juha Pentikäisen kokoelmiin ja näyttelyn sisällön kirjoittamisesta vastasi käsikirjoittaja. Minun tehtävänäni oli suunnitella näyttelyn visuaalinen puoli ja valvoa sen toteuttamista. Lisäksi yksi näyttelyn elementti suunniteltiin Lapin yliopiston järjestämällä näyttelysuunnittelukurssilla ohjaukseni mukaisesti. Tutkimuksessani on kaksi pääkysymystä. Ensimmäiseksi pyrin vastaamaan kysymykseen, millaisia rooleja muotoilijalla on ja millä tavoin nämä roolit ilmenevät. Toiseksi pyrin selvittämään, miten muotoilun roolit ilmenevät omassa näyttelysuunnittelussani. Näyttelysuunnitteluprosessin aineisto on itsedokumentoitu muistiinpanoilla ja luonnoksin näyttelysuunnitteluprosessin aikana. Aineistoa tulkitsin tyyppianalyysin avulla. Tutkimuksessani nousi esiin, että muotoilu määrittyy muotoilullisen ajattelun sekä muotoilijan tehtävien ja niissä käytettyjen erityisten menetelmien kautta. Näyttelysuunnitteluaineiston lisäksi vertasin omien roolieni suhdetta sähköpostikyselyllä keräämiini asiantuntijanäkemyksiin muotoilun roolista näyttelysuunnittelussa. Olen tutkimuksessani jakanut muotoilun roolin kolmeen osaan: operatiiviseen, taktiseen ja strategiseen. Jokaisessa näissä muotoilijan rooli toimijana on erilainen, moniulotteinen ja limittyvä. Omat roolini painottuivat huomattavasti enemmän käytännönläheiseen perusmuotoiluun eli operatiiviseen rooliin ja sen koordinointiin kuin muotoilun mahdolliseen taktiseen tai strategiseen rooliin.