Tähtihetkiä: yhteisöllinen videoteos Ivalolaisten nuorten paikallisidentiteetin ja sosiaalisen vuorovaikutuksen vahvistamisen välineenä - Korhonen, Silja; Sarkimaa, Marja (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2014)
Tutkimuksemme tehtävänä oli kehittää yhteisöllisen videotaidetyöpajan malli osana ArctiChildren InNet -hanketta. Hankkeen tavoitteena on multimodaalisten eli moniaististen kehollisten ja sosiaalisten toimintamuotojen kehittäminen Barentsin alueen lasten ja nuorten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Lisäksi siinä kehitetään verkkovälitteisen terveyden edistämisen mallia hankkeen oman internetsivuston muodossa. Tutkimuksemme keskittyy erityisesti paikallisidentiteetin ja sosiaalisen vuorovaikutuksen merkitykseen osana nuorten hyvinvointia. Tutkimusotteemme on toimintatutkimuksellinen. Teoreettisena pohjana olemme käyttäneet psykososiaalisen hyvinvoinnin, taiteen ja hyvinvoinnin, yhteisöllisen taiteen ja sosiokulttuurisen innostamisen sekä videon välineen teoriaa. Tutkimuksen toimintaosion toteutimme Ivalon yläkoululla, ja siihen osallistui kymmenen kahdeksannen luokan oppilasta kuvataiteen valinnaisryhmästä. Tutkimuksemme tuo monialaiseen yhteistyöhankkeeseen näkökulman kuvataiteen mahdollisuuksista hyvinvoinnin tukemisessa laajemmin, ja erityisesti mallin siitä, kuinka videota voidaan käyttää välineenä psykososiaalisen hyvinvoinnin tukena. Jatkossa hankkeen toimijat voivat ottaa työpajan mallin käyttöönsä myös muissa hankkeen yhteistyökouluissa. Video on multimodaalinen väline, joka mahdollistaa viestimisen kuvien lisäksi myös muun muassa liikkeen, äänen ja ilmeiden kautta. Video sopii identiteetin käsittelyyn hyvin, sillä sen kautta voi nähdä itsensä kokonaisvaltaisesti. Ryhmässä toteutettu videoteos toimii myös sosiaalisen vuorovaikutuksen vahvistajana ryhmän jäsenten välillä. The aim of our research was to develop a model for community based video art workshop as a part of the ArctiChildren InNet project. The project's main goal is to develop different multimodal ways to support the psychosocial wellbeing of children and youth in the Barents region. Also new e-health approaches are being developed in the project through the ArctiChildren website. In our research we focus especially on the questions ...