Puu on muu(tos) - Försti, Ville (fi=Lapin yliopisto|en=University of Lapland|, 2012)
Tutkimus tarkastelee kouluyhteisön viihtyisyyttä ja hyvinvointia tukevaa yhteisöllistä taidepajatoimintaa. Kuvataide –ja arkkitehtuurikasvatus voivat tarjota kouluyhteisölle kokemuksellisia, visuaalisia, ja taidollisia keinoja osallistua aktiivisesti ympäristönsä vaikuttamiseen yhteisöllisen taidetoiminnan kautta. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää kuvataidekasvatuksen työpajatoimintaa ammatillisen koulutuksen kontekstissa. Tutkimus liittyy osittain fenomenologiseen paradigmaan, sekä pragmaattiseen kriittisen tutkimuksen traditioon toimintatutkimuksellisen otteensa kautta. Tutkimuksen toimintaympäristönä on vuosina 2010-2012 toteutettu koulutilan uudistusprojekti Itä-Lapin ammattiopistossa, Kemijärvellä. Projekti mahdollisti eri alojen opiskelijoiden ja opettajien yhteistyön koulutilan uudistuksen kautta. Yhteisöllinen taidetoiminta loi koulutilaan viihtyisyyttä lisäävän sekä paikkasidonnaisen Vuodenajat –taideteoksen, joka toi esille visuaalisesti aiheessa ja materiaalissa Kemijärven luonnon ja puunjalostuksen perinteet, sekä opiskelijoiden ammatillisen osaamisen julkisen taideteoksen muodossa. Tutkimuksessa analysoidaan, miten toiminta rakentuu projektin kautta, sekä miten yhteisöllistä taidekasvatustoimintaa voi ammattiopiston kontekstissa kehittää. Tutkimus tuo esille, että Vuodenaika –teos toi viihtyisyyttä koulutilaan ja innosti uusia opiskelijaryhmiä osallistumaan taidetoimintaan koulutilassa. Yhteisötaideprojekti tuki myös opiskelijoiden omaa ammatillista kehittymistä. Tutkimus osoittaa, että opiskelijoilla on halu osallistua ympäristönsä vaikuttamiseen sekä ottaa tila ns. haltuun taiteellisen toiminnan kautta. Yhteisöllisen taidetoiminta mahdollisti myös luottamuksellisia vuoropuheluja opiskelijoiden ja opettajien välillä, joka voidaan ymmärtää hyvinvointia lisäävänä tekijänä. This study examines how community based art workshops can support the school community to develop more comfortable spaces and general well-being. Visual art education and architecture education can provide tools how school community can experience, make visual and actively participate with interaction to theirs environment using techniques by means of community based art. The purpose of the study is to develop the visual art education workshops in the context of technical college. Through its action research-based mode the study is related to the pragmatic and critical research tradition and it is partly seen by the phenomenological paradigm. The operational environment of the study consist the school place development project ( 2010-2012) in East-Lapland’s technical college, in the city of Kemijärvi. Project made possible students and teacher from different area of studies and expertise’s to collaborate throughout the re-shaping process of the school place. The result was community based art and site- specific artwork -The Seasons, which brought more cosiness to the school place and also made visual the subject of the nature and Kemijärvi’s tradition of wood processing and thru its form the technical skills of the students. The study analyses the means how the action took place through the project, and how community based art workshops can develop in the context of technical college. The study shows that the Seasons –artwork made the school place more comfortable and inspired new student groups to collaborative action by the ways of community art. The project also supported development of student’s professional skills. The study shows that the student’s had the will to participate and influence theirs environment, and so to speak they claimed the space to themselves through the artistic work. Confidential dialog among the students and teachers was emerged during the work process and it can be understood by increasing phenomena of well-being.