Puberte prekoks tanısı alan ve sağlıklı çocukların yaşam kalitelerinin karşılaştırılması - Turan, Ahu Pınar (2019)
Puberte Prekoks (PP), pubertal gelişimin fiziki ve hormonal belirtilerinin normal olarak kabul edilen sınırlardan daha erken yaşta ortaya çıkmasıdır. PP, kızlarda meme büyümesinin başlangıç sınırı olan 8 yaştan önce gelişmesi, erkeklerde ise testis büyümesinin 9 yaşından önce başlaması olarak tanımlanmaktadır. PP'li çocukların yaşamış oldukları fiziksel ve hormonal değişiklikler, çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve okul durumlarını etkilemekte, bu durum çocukların psikososyal sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Bu doğrultuda çocukların fiziksel, duygusal ve psikososyal değerlendirilmesinin ele alındığı yaşam kalitesi (YK) kavramının PP'li çocuklarda önemi gündeme gelmektedir. Sunulan bu çalışma ile 8-12 yaş arasındaki çocukların sosyal durumlarının ve YK'larının karşılaştırılmalı olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğinde yapılmıştır. Araştırmaya PP tanısı almış 8-12 yaş arası 105 çocuk ile gerekli karşılaştırmaları yapmak amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ilköğretim okulunda eğitim gören benzer tanıtıcı özelliklere sahip 105 sağlıklı çocuk olmak üzere toplam 210 çocuk dahil edilmiştir. Araştırma verileri"Tanıtıcı Bilgi Formu" ve "Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ)'nin" "8-12 Yaş Çocuk Formu" kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadaki PP'li çocukların sağlıklı çocuklara göre "son bir ay içerisinde okulda devamsızlık yapma ve yüzme aktivitesinde bulunma, okul dışında görüştüğü arkadaşının olma" oranlarının düşük olduğu belirlenmiş, bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (p<0,05). Çalışmadaki çocukların ÇİYKÖ çocuk formu ölçek toplam puan (ÖTP) ortalamaları; PP'li çocuklarda 78,71±10,84, sağlıklı çocuklarda 82,43±9,81 olup, bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Yine çalışmadaki PP'li çocukların ÇİYKÖ ebeveyn formu ÖTP ortalamaları 74,51±13,27, sağlıklı çocukların ise 81,90±9,86 olup, bu farkın ileri düzeyde anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç olarak PP'li çocukların sağlıklı çocuklara göre sosyal durumlarının daha olumsuz ve YK'larının da daha düşük olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda pediatri hemşirelerine; PP'li çocukları erken dönemde belirleyerek multidisipliner ekip anlayışıyla onlara psikososyal destek sağlamaları ve danışmanlık yapmaları önerilebilir. Precocious Puberty (PP) is the physical and hormonal manifestation of pubertal development at an earlier age than normal. PP is defined as the initial development of breast growth in girls before the age of 8, and in males it is defined as the onset of testicular growth before the age of 9. The physical and hormonal changes experienced by children with PP affect the physical, emotional, social and school status of children, which causes children to experience psychosocial problems. In this respect, the importance of the quality of life (QL) concept in children with PP comes to the fore since the concept focusses on the physical, emotional and psychosocial evaluation of children. This paper aim to compare of children between 8-12 years of age to determine their the social status and QL. This research was carried out in Hitit University Erol Olçok Training and Research Hospital and in Pediatric Endocrinology Clinic of Sami Ulus Maternity and Child Health and Diseases Training and Research Hospital. A total of 210 children were included in the study including 105 healthy children with similar characteristics who were educated in a primary school under the Provincial Directorate of National Education in order to make necessary comparisons with 105 children with PP aged between 8 and 12 years. Research data were collected by using "Introductory Information Form" and " Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) for Children 8-12 Years Old". In this study, it was found that PP children had a lower incidence of "absenteeism and swimming activity, seeing a friend outside the school" and this discrepancy was found statistically significant (p<0.05). PedsQL child form total mean scores (TMS) of the children in the study were 78.71±10.84 in children with PP and 82.43±9.81 in healthy children and this difference was found to be statistically significant (p<0.05). The PedsQL parental form TMS of the children with PP in the study was 74.51±13.27 and those of healthy children were 81.90±9.86, and this difference was found to be significantly significant (p <0.001). As a result, it was observed that children with PP had more negative social status than healthy children and their more QL was lower. In this respect, pediatric nurses can be advised to provide psychosocial support to the children with PP with a sense of multidisciplinary team approach by diagnosing them in an earlier period.