Naalinpesät Suomessa ja pesien kettuhavaintoihin vaikuttavat ympäristötekijät - Ekman, Heta (Helsingin yliopisto, 2025)
Ihminen on aiheuttanut maapallon historian kuudennen sukupuuttoaallon, jonka vuoksi 25 % maailman lajeista on tällä hetkellä uhanalaisia. Naali on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi, mikä tekee siitä Suomen uhanalaisimman nisäkkään. Fennoskandian (Suomi, Ruotsi ja Norja) naalipopulaatio oli lähellä kuolla sukupuuttoon 1900-luvulla. Suojelutoimien ansiosta naalien määrä on saatu kasvuun Ruotsissa ja Norjassa, mutta Suomessa määrä on edelleen hyvin alhainen. Fennoskandiassa naali elää puurajan yläpuolisilla tunturialueilla, ja Suomessa naalin levinneisyysalue rajoittuu Tunturi-Lappiin. Naalinpesät ovat avainasemassa naalin lisääntymisessä, mutta Suomessa naalinpesien ympäristöolosuhteita ei tiettävästi ole tutkittu ennen tätä tutkimusta. Naalin suurimpia uhkia Fennoskandiassa on kettu, joka on levinnyt ilmastonmuutoksen edistämänä yhä korkeammalle naalin levinneisyysalueelle. Kettu voi ottaa naalinpesiä omaan käyttöönsä, ja tappaa sekä naalinpentuja että aikuisia naaleja. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisissa ympäristöissä Suomen naalinpesät yleensä sijaitsevat, ja mitkä ympäristötekijät vaikuttavat siihen, onko naalinpesällä havaittu kettu vai ei. Tutkielman pohjana oli kaksi Metsähallitukselta saatua aineistoa naalien pesäpaikoista ja pesäpaikkoihin tehdyistä tarkastuksista. Aineistojen avulla saatiin naalinpesien koordinaatit sekä tieto, onko pesällä havaittu kettua vai ei. Jokaiselle 143 naalinpesälle selvitettiin paikkatieto-ohjelman avulla seuraavat ympäristömuuttujat: pesää ympäröivä kasvillisuus eli eri maanpeiteluokat 500 m säteellä pesästä, sekä pesäpisteelle maaperätyyppi, korkeus merenpinnasta, rinteen kaltevuus, mihin ilmansuuntaan pesä avautuu, etäisyys lähimpään ojaan tai puroon (alle 5 m leveät), etäisyys lähimpään leveään jokeen (yli 5 m leveät), etäisyys lähimpään järveen, etäisyys lähimpään autotiehen, etäisyys lähimpään rakennukseen, tammikuun (vuoden kylmin kuukausi) 2008 keskilämpötila sekä heinäkuun (vuoden lämpimin kuukausi) 2008 keskilämpötila. Mallinnuksessa ...