Kotitaloudellisen toimijuuden representaatiot Tatu ja Patu -lastenkirjoissa - Pirkola, Emilia Maria Katariina (Helsingin yliopisto, 2025)
Lukemisen kautta lapset voivat oppia erilaisia arvoja ja kotitöihin liittyviä toimijuuden malleja. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia, millä tavoin kotimaisissa suomenkielisissä lasten kuvakirjoissa esitetään kotitaloudellista toimijuutta. Kotitaloudellisella toimijuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä kotitöiden tekemisenä ilmenevää toimintaa. Tutkielma avaa kotityöhön liittyvän toimijuuden jakautumista, sukupuolittumista sekä eri hahmotyyppien toimijuuden luonnetta lastenkirjallisuudessa. Tutkielma on toteutettu pääosin laadullisella tutkimusmenetelmällä, mutta tarkasteluun liittyy myös määrällisiä piirteitä. Tutkielman aineistona toimii Aino Havukaisen ja Sami Toivosen lasten kuvakirjasarja Tatu ja Patu (20 kirjaa). Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin ja kuvan sisällönanalyysin keinoin hermeneuttisessa kehässä. Tuloksista käy ilmi, että kirjasarja esittää määrällisesti enemmän miespuolisia hahmoja kotitaloudellisen toimijuuden kuvauksissa. Mieshahmot osallistuvat aktiivisesti kaikenlaisiin kotitöihin. Naishahmojen kotitöiden tekemistä kirjasarjassa esitetään vähemmän, ja he tekevät ainoastaan naisille perinteisesti tyypillisempiä kotitöitä. Kirjasarja kuvaa myös lapsihahmojen osalta ainoastaan tyttölapsien kotitöiden tekemistä. Miesten kotitöiden tekemiseen ei liitetä juurikaan negatiivisia sävyjä, toisin kuin naisten tekemään kotityöhön. Yhteenvetona voidaan todeta, että kirjat rakentavat hahmojen kautta kuvaa miesten kotitöihin liittyvästä toimijuudesta aktiivisempana ja omaehtoisemmasta positiosta tapahtuvana, jolloin kotitöihin liittyvä toimijuus näyttäytyy itse valitulta toiminnalta. Naisten kotitöiden tekeminen sen sijaan esitetään usein kuormittavana ja kielteisissä konteksteissa sekä velvollisuudentunnosta kumpuavana. Tapa esittää kotitaloudellista toimijuutta vaihtelee riippuen kotitöitä tekevästä hahmosta sekä kotityön lajista. Through reading, children can learn different values and models of agency related to housework. The aim of this thesis is to examine how ...