Worlds of Kantele : The Identities of a Traditional Instrument in Modern Day Finland - Kalliomäki, Heini (Helsingin yliopisto, 2024)
Kantele on Suomen kansallissoitin, jota on soitettu itäisen Itämeren ja Karjalan alueella vuosisatojen ajan. Tämän tutkielman tarkoitus on perehtyä sen asemaan nykyajan Suomessa haastattelemalla kanteleensoiton nyt aikuisina aloittaneita. Tavoite on selvittää, kuinka he näkevät valitsemansa instrumentin sekä minkälaisia arvoja ja asenteita heillä on sitä kohtaan. Tutkielma toteutettiin haastattelemalla Helsingin työväenopiston kantelekurssien sekä kansamusiikkijuhla Sommelon yhteydessä järjestettävän kansainvälisen kantelekurssin osanottajia sekä heidän kanteletta soittavia tuttujaan vuosina 2021-2023. Haastateltavia oli yhteensä kahdeksan. Tutkielma perustuu teoreettisesti suurelta osin David Graeberin and Timothy D. Taylorin ajatuksiin, mutta myös erityisesti musiikin arvoa koskevaan antropologiseen keskusteluun. Tutkielmassa selvisi, että kanteleella on nykyään hyvin vahvasti sukupuolittunut, feminiininen, identiteetti, mikä on ristiriidassa sen vanhan aseman kanssa; muinaisessa Suomessa kantele oli miesten soitin. Tämän tutkielman puitteissa ei ollut mahdollista selvittää kaikkia syitä tämän muutoksen taustalla, mutta se todennäköisesti liittyy laajempiin muutoksiin yhteiskunnassa ja naisten asemassa. Kanteleen arvo haastateltavien elämässä on yhteydessä tapoihin, joilla se vahvistaa heidän identiteettiään. Merkitykset, joita haastateltavat liittävät valitsemaansa soittimeen, kytkeytyvät vahvasti siihen, kuinka he kokevat kanteleen osana suurempaa yhteisöä. Kantele yhdistää heidät heidän omaan sukupuoleensa tai kansallisuuteensa, tai sitten menneisiin sukupolviin, olivat nämä sitten muinaisuuden kanteleensoittajia tai heidän omia sukulaisiaan. Kantele is the national instrument of Finland that has been played in the area of eastern Baltic Sea and Karelia for centuries. This research aims to examine its position in modern-day Finland by interviewing those who have started playing kantele now as grownups. The goal is to find out how they perceive the instrument and what kind of values and attitudes they ...