Zero waste -elementit karjalaisen kansanpuvun naisen sarkaviitassa - Eerikäinen, Aino (Helsingin yliopisto, 2024)
Tässä tutkimuksessa selvitetään karjalaisen kansanpuvun naisen sarkaviitan zero waste -elementtejä tutkimalla kahta Etelä-Karjalan museon kokoelmiin kuuluvaa sarkaviittaa. Osana tutkimusta suunnitellaan ja valmistetaan alkuperäisestä sarkaviitasta inspiroitunut nykyversio. Tutkimus on tehty osana TRACTion -tutkimushanketta, jonka tavoitteena on tuoda perinnepukuihin sisältyvää käsityötaitoa ja tietoa nykypäivään. Zero waste -suunnittelulla (ZWFD) tarkoitetaan vaatesuunnittelumetodia, joka tähtää tuotantoprosessissa syntyvän tekstiilijätteen minimointiin. Leikkuujätettä voi minimoida suunnittelun keinoin monella tavalla, joista tässä tutkimuksessa hyödynnetään palapelikaavoitustekniikkaa aineistopukujen analysointiin ja nykyversion valmistamiseen. Perinnepuvut edustavat zero waste -suunnittelua, sillä ne on tehty ajalla, jolloin materiaalit olivat käsin valmistettuja ja erittäin kallis-arvoisia. Karjalaiset kansanpuvut edustavat vanhinta suomalaista kansanpukutyyppiä ja niiden erityispiirre on koristeellisuus, jonka takana on naissukupolvelta toiselle periytynyt, rikas käsityötaito. Pukututkimuksessa ei ole yhtä tiettyä vakiintunutta menetelmää ja historiallisia pukuja tutkittaessa tutkimukselle on tyypillistä teorioiden moninaisuus. Tässä tutkimuksessa muodostetaan eri menetelmiä soveltaen oma menetelmä pukujen tutkimiselle, kaavanosien ja leikkuuasetelmien analysoinnille zero waste -näkökulmasta sekä nykyversion zero waste -suunnittelulle ja valmistamiselle. Aineistoon kuuluvia sarkaviittoja tutkimalla kävi ilmi, että puvuissa on joitakin rakenteellisia eroja. Viittojen suorakaiteen muotoinen, olkasaumaton keskiosa ja kiilojen avulla tehty A-linjainen muoto ovat mahdollistaneet kankaan käytön maksimoinnin, mutta leikkuuasetelmakokeilut todensivat, ettei sarkaviittoja ole leikattu täysin jätteettömästi. Nykyversion suunnittelun tavoitteena oli sen sijaan toteuttaa täysin jätteetön palapelikaavoitus ja tavoitteeseen päästiin monen eri kokeiluversion kautta. The aim of this research is to explore zero-waste ...