Arktiksen suojelu luonnon oikeuksilla : Aluesopimus Pohjoisen jäämeren luonnon suojelemiseksi - Zidan, Hanna-Marilla (Helsingin yliopisto, 2024)
Ilmasto lämpenee Arktiksella nopeammin kuin muualla maailmassa. Pohjois- ja etelänapa-alueilla on keskeinen rooli maapallon ilmaston säätelyssä, sillä napa-alueiden ikirouta toimii maapallon jäähdytysjärjestelmänä. Pohjoisen jäämeren jäätiköiden sulaminen nostaa merenpintoja ja lämpeneminen happamoittaa merta sekä muuttaa ilma- ja merivirtoja. Arktiksella alueen luonnolla on laaja merkitys koko ihmiskunnalle. Pohjoinen jäämeri ei ole kuitenkaan vain ihmisen ympäristö, vaan alueen herkällä ja monimuotoisella luonnolla on merkitystä myös muille lajeille. Tutkielman keskeisin tutkimuskysymys on, tarvitaanko Arktiksen luonnon suojelemiseksi uusi kansainvälinen sopimus, jossa luonnolle myönnetään oikeussubjektin asema. Tutkielma on ennen kaikkea oikeusteoreettinen. Tutkielmassa sovelletaan erityisesti analyyttisen oikeusteorian sekä normatiivisen oikeusteorian metodeja. Ilmastonmuutos ja luonnon moninaisuuden hupeneminen ovat herättäneet kysymyksen siitä, onko vahvan antroposentrismin läpäisemillä käsitteillä mahdollista vastata ihmisen aiheuttamiin luonnon kriiseihin. Dualismiin perustuva vahva jaottelu ihmisen ja muun luonnon välillä määrittää luontosuhdettamme. Tämä vahva jaottelu näkyy keskeisissä oikeudellisissa käsitteissä kuten oikeussubjekti tai oikeudet. Tutkielmassa esitetään, ettei nykyinen jaottelu huomioi ihmistä osana luontoa, riippuvaista suhdettamme luonnosta tai luonnon itseisarvoa. Luonnon asema oikeussubjektina perustuisi luontosuhteen uudelleen määrittämiseen. Luonnon oikeudet merkitsisivät sitä, että luonto olisi oikeussubjekti, jolla olisi oikeuksia Pohjoisella jäämerellä. Tutkielmassa esitetään luonnon oikeuksia aluesopimukseen, jossa luonto käsitettäisiin kokonaisuutena. Luonnon oikeudet merkitsevät parhaimmillaan käsitteellistä, lähestymistavan sekä käytännön muutosta. Tutkielmassa tarkastellaan sisällöllisiä ja muodollisia edellytyksiä luonnon oikeuksille Pohjoisella Jäämerellä.