Päiväkodin kuvaukset suomalaisissa lasten kuvakirjoissa - Minamino, Noora (Helsingin yliopisto, 2024)
Päiväkodin aloittaminen on jännittävä vaihe sekä niin lapsen kuin hänen huoltajansakin elämässä. Lastenkirjallisuus on oiva tapa lievittää jännitystä, koska sen kautta voi käsitellä uusia elämän muutoksia turvallisella tavalla lapsen kanssa. Lapsi voi löytää samaistumisen kohteita kirjan hahmosta, joka on juuri aloittanut päiväkodissa. Lastenkirjallisuuden avulla voidaan tutkia, millä tavoin sen ajan henki ilmenee kirjojen tarinassa, tekstissä ja kuvituksissa. Tässä tutkimuksessa pyrin selvittämään, millaisia kuvauksia päiväkodeista tehdään sekä millä tavoin päiväkodin aloittamista kuvaillaan suomalaisissa lasten kuvakirjoissa. Tutkimuksen toteutuksessa hyödynnettiin laadullista sisällönanalyysiä hermeneuttisin ottein. Aineistona toimi kuusi kappaletta suomalaisia lasten kuvakirjoja, joissa käsiteltiin päiväkodin aloittamista tai päiväkotiin tutustumista. Mukaan valitut teokset olivat Maria Kuutin ja Saara Söderlundin Onni ja Aada päiväkodissa (2021), Teutorin Miina ja Manu päiväkodissa (2008), Sanna Pelliccionin Onni-poika menee päiväkotiin (2019), Katri Kirkkopellon ja Mervi Wäreen Oona ja Eetu Päivä hoidossa (2010), Kristiina Louhen Tomppa ja Kissantassut (2003) sekä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu päiväkodissa (2004). Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että päiväkodin aloittaminen jännittää aineiston kuvakirjoissa esiintyneitä henkilöhahmoja. Lisäksi suomalaisissa lasten kuvakirjoissa päiväkoteja kuvaillaan luonnonläheisiksi, moninaisiksi ja lapsilähtöisiksi paikoiksi, joissa työskentelee sensitiivisiä kasvattajia, jotka toteuttavat työssään laadukasta varhaiskasvatusta. Tulosten pohjalta kävi ilmi myös se, että päiväkotien kuvauksista on havaittavissa edelleen suomalaiseen varhaiskasvatukseen vaikuttaneen fröbeliläisen pedagogiikan vaikutus. Tulokset antavat myös erittäin ideaalin kuvan päiväkodeista, vaikka päiväkotien arki ei välttämättä ole aivan sitä, mitä kuvakirjoissa lupaillaan. Settling in at daycare center is an exciting step in child’s and his/her parents’ life. Children’s ...