The effect of snow cover on Vaccinium myrtillus growth and performance - Ylilauri, Vilma (Helsingin yliopisto, 2023)
Ilmastonmuutoksen seurauksena lumipeitteinen aika lyhenee ja lumisateiden määrä vähenee boreaalisella vyöhykkeellä. Jopa lumettomien talvien todennäköisyys kasvaa tulevaisuudessa Suomessa etenkin maan eteläisissä osissa ja rannikolla. Boreaalisten metsien avainlaji mustikka (Vaccinium myrtillus) on sopeutunut talvehtimaan suojaavan ja eristävän lumipeitteen alla. Muuttuvien lumiolosuhteiden vaikutusta mustikan kasvuun ja menestymiseen on tutkittu laajemmin arktis-alpiinisissa ympäristöissä, mutta vaikutuksia mustikan menestymiseen metsäympäristössä ei tunneta vielä kattavasti. Maisterintutkielmassani tutkin lumipeitteen merkitystä mustikan kasvuun ja menestymiseen eteläsuomalaisessa metsässä vertaamalla lumettomissa olosuhteissa talvehtineita mustikanvarpuja lumipeitteen alla talvehtineisiin varpuihin. Lumimanipulaatio toteutettiin kahtena peräkkäisenä talvena vuosina 2020–2022. Lumettomat olosuhteet luotiin käsittelyalalle käyttämällä lumikatoksia, joiden alla mustikanvarvut talvehtivat ilman suojaavaa lumipeitettä ja altistuivat talvien aikana kylmemmille ilman ja maan lämpötiloille. Kontrollialalla varvut talvehtivat luonnollisissa lumiolosuhteissa. Kenttämittaukset ja varpunäytteiden, eli ramettien keruu suoritettiin elokuun lopulla vuonna 2022. Maastossa mitattiin kuolleiden ramettien määrä neliömetrillä ja kuolleiden versojen määrä ramettia kohden. Versojen pituuskasvu, lehtien pinta-ala ja massa, sekä spesifinen lehtiala (SLA) kasvukaudella 2022 sekä varren läpimitan kasvu kasvukausille 2021 ja 2022 mitattiin laboratoriossa. Kaksi lumetonta talvea lisäsi sekä kuolleiden ramettien määrää neliömetrillä, että kuolleiden versojen osuutta ramettia kohden. Lumettomalla käsittelyalalla talvehtineet mustikat kasvattivat pidemmät versot, mutta versojen määrä ramettia kohden oli pienempi verrattuna kontrollialan rametteihin. Lumettomat talvet kokeneet rametit kasvattivat myös suuremmat ja painavammat lehdet, ja niiden spesifinen lehtipinta-ala oli suurempi verrattuna kontrollialalla talvehtineisiin rametteihin. ...