Kiuruveden Valkeisjärven pesimälinnusto 2007 - Jokela, Jari (Pohjois-Savon ympäristökeskus, 2009)
Runsashumuksinen Valkeisjärvi Kiuruvedellä on pääosin soiden ja turvetuotantoalueiden ympäröimä järvi. Sen pesimälinnusto selvitettiin vuonna 2007 kahdella kiertolaskennalla toukokuussa, joissa järvi kierrettiin kanootilla rantoja seuraten. Hankalimmat paikat tarkastettiin jalkaisin ja lokkikoloniat laskettiin rannalta kaukoputken avulla. Laskennoissa keskityttiin vesi- ja rantalintuihin sekä rantojen muuhun linnustoon. Järveä ympäröivien metsien ja viljelyalueiden linnusto jäi pienemmälle huomiolle. Vesilintujen poikastuotantoa arvioitiin heinäkuun alussa tehdyllä poikuelaskennalla. Valtaosa Valkeisjärvellä pesivistä pareista oli vaarantuneeksi luokiteltuja naurulokkeja, joita pesi kahdessa koloniassa yhteensä 300 paria. Muita harvalukuisia pesimälajeja järvellä olivat joutsen, suokukko, liro ja kalatiira. Järven vesilintutiheys todettiin sen koko ja tyyppi huomioiden keskimääräistä korkeammaksi. Erityisesti sukeltajasorsien ja silkkiuikkujen parimäärät olivat korkeita. Puolisukeltajista tavi oli runsain laji. Vesilintujen poikastuotto ja poikueellisten naaraiden osuus kokonaiskannasta arvioitiin kohtuulliseksi. Järven suojelupistearvo oli hieman yli 80, ja noin 2/3 siitä kertyi naurulokkikolonioista. Muun linnuston suojelupistearvo jäi suhteellisen vähäiseksi.