Liiketoiminnan suunnitelman merkitys aloittavan maaseutuyrittäjän rahoituksen saamiseen Pohjois-Savossa - Vuorela, Ulla (Helsingfors universitet, 2014)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää liiketoiminnallisten tekijöiden merkitystä myönteisen rahoituspäätöksen saami-seksi. Tällöin avainasemassa on liiketoimintasuunnitelman sisältö, jossa kartoitetaan aloittavan yrityksen yrityshanketta, tavoitteita, asiakkaita ja tapaa toimia. Rahoitushakemuksen keskeinen sisältö osiossa tarkasteltiin eri rahoittajien rahoi-tushakemusten sisältöjen poikkeavuuksia. Tutkimus suoritettiin tapaustutkimuksena. Tutkimukseen haastateltiin neljää aloittanutta yrittäjää ja neljää rahoittajaa, paikallista pankkia, Ely-keskuksen yritystutkijaa, Finnveran rahoitusneuvottelijaa ja TE-toimiston neuvojaa. Haastattelun tuloksia analysoitiin liiketoimintasuunnitelmaa mukailevien teemojen mukaisesti. Teemojen avulla saatiin kokonaiskuva myönteiseen rahoituspäätökseen johtaneista tekijöistä, ja liiketoimintasuunnitelman merkityksestä toi-minnan aloittamisen jälkeen. Kaikki rahoittajat edellyttivät yrittäjältä liiketoimintasuunnitelman laatimista. Liiketoimintasuunnitelman sisällön suurin merkitys TE-toimistolle ja ELY-keskukselle oli siinä, että sen avulla yrittäjä pystyy osoittamaan viranomaisille pysty-vänsä elättämään itsensä yritystoiminnasta saatavilla tuloilla. Lisäarvoa myönteiselle rahoituspäätökselle toi työllistymi-nen ja mahdollinen uusien työntekijöiden palkkaaminen tulevaisuudessa. Liiketoimintasuunnitelman laskelmat saivat rahoittajien osalta eniten painoarvoa. Jos aloittava yrittäjä toi maaseudulle uuden palvelun tai pystyi toimimaan yhteis-työssä muiden alueen yritysten kanssa, tällä oli painoarvoa TE-toimistolle ja Ely-keskukselle. Finnvera ja paikallinen pankki halusivat taas varmistua ensisijassa yrittäjän lainan takaisinmaksukyvystä, kun taas välillistä humaanista hyötyä ei niinkään painotettu eikä verkostoitumista pankkisalaisuuden vuoksi. Osana yritystoiminnan aloittamisriskeistä voidaan pitää myös toiminnan seuraamista. Aloittava yrittäjä innostuu usein uudesta yrityksestään ja toiminta käynnistyy lupaavasti. Pienyrittäjät ryhtyvät tekemään työtä, jonka kädentaidon tai ...