The geochemical and petrological variability of the oceanic crust and upper mantle in the Macquarie Island ophiolite - Maunu, Liisa (Helsingin yliopisto, 2023)
Macquariensaari on osa merenpinnan yläpuolista merellistä kuorta ja koostuu sekä vaipan peridotiiteista että merellisen kuoren gabbroista, doleriiteista ja vulkaanisista kivistä tarjoten täten ainutlaatuisen tilaisuuden tutkia merellisen kuoren geokemiaa ja petrologiaa. Macquariensaari on keskiselänteen ofioliitti, jonka koostumukseen mantereisen kuoren geokemia tai subduktion alkaminen eivät ole vaikuttaneet. Tässä pro gradu -tutkielmassa arvioitiin geneettistä suhdetta saaren plutonisten ja ekstrusiivisten kivien välillä sekä prosesseja, jotka ovat johtaneet ofioliitin muodostumiseen. Kokoelma näytteitä, jotka edustavat merellisen kuoren eri kivilajeja, tutkittiin petrografisesti. Kokokivianalyyseissa mitattiin näytteiden pää- ja hivenalkuainekoostumukset ja valituista näytteistä tutkittiin kromispinelli-, silikaatti- ja apatiittikiteiden pää- ja hivenalkuainekoostumukset. Macquariensaaren harzburgiitit ovat hivenalkuainekoostumukseltaan köyhtyneitä, eivätkä ole suora jäännös kuoren kivilajit muodostaneesta lähteestä. Basalttisen sulan suotautuminen mahdollisesti vanhempaan lherzoliittiseen vaippalähteeseen on ollut hallitseva prosessi Macquariensaaren merellisen kuoren muodostumisessa. Basalttisen sulan suotautumisen seurauksena plagioklaasipitoiset wehrliitit uudelleenkiteytyivät ja toimivat todennäköisesti rikastuneempana lähteenä kuoren kiville. Pää- ja hivenalkuainedata osoittaa, että fraktioiva kiteytyminen ei ole ollut merkittävä prosessi Macquariensaaren muodostumisessa. Ekstrusiiviset basaltit ovat primitiivisempiä MgO- ja SiO2 pitoisuuksiltaan ja rikastuneempia hivenalkuainekoostumukseltaan verrattuna saaren gabbroihin. Tämän voisi selittää kuoressa tapahtuva sulan virtaus huokoisen materian läpi, jonka seurauksena niin pää- kuin hivenalkuainekoostumus muuttuu, tai eri vaippalähde ekstrusiivisille kiville ja gabbroille. Tämä tutkimus osoittaa, että merellisen kuoren muodostuminen on paljon monimutkaisempi prosessi kuin usein esitetty yksinkertainen malli vaippasulan fraktioivasta kiteytymisestä tai ...