Multi-decadal greening and climate trends around Arctic lakes and their connection to lake organic carbon - Jutila, Suvi (Helsingin yliopisto, 2022)
Arktinen kasvillisuus muuttuu ilmaston lämmetessä: kasvillisuuden vihertymistä on havaittu niin satelliittidatan kuin kenttätutkimusten avulla. Joidenkin tutkimusten mukaan arktinen kasvillisuuden vihertyminen on yhtenä syynä arktisten järvien hiilimäärän kasvuun eli järvien ruskettumiseen. Tämän työn tarkoituksena on lisätä tietoa kasvillisuuden vihertymisen yhteydestä järvien ruskettumiseen arktisella alueella. Työssäni on kaksi päätutkimuskysymystä: 1) Miten kesän NDVI-arvo, eli normalisoitu kasvillisuusindeksi, jolla arviodiaan vihreän kasvillisuuden määrää, on muuttunut tutkimusalueilla viimeisen 20 vuoden aikana ja onko valittujen järviryhmien välillä vaihtelua? ja 2) Miten orgaanisen hiilen määrä on muuttunut tutkituissa järvissä? Näitä kysymyksiä täydentävät seuraavat alakysymykset: Ovatko kesälämpötila tai sadanta vaikuttaneet NDVI-arvoihin? Mikä on kesän NDVI:n ja järven orgaanisen hiilen sekä lämpötilan/sadannan muutoksen ja järven orgaanisen hiilen muutoksen välinen suhde? Tarkastelen tutkielmassani 15 arktisen tai subarktisen järven ympäristön kasvillisuuden vihertymistä ja ilmastoa usean vuosikymmenen ajanjaksolla käyttäen apunani satelliittidataa (NDVI). Vertailen näitä tietoja sedimenttidataan selvittääkseni, onko mahdollisella vihertymisellä yhteyttä järvien orgaanisen hiilen kokonaiskuormitukseen. Tutkimusalueet sijaitsevat Kanadassa, Alaskassa, Pohjois-Suomessa ja Venäjällä sekä Jakutiassa että Chukotkassa. Kesän keskilämpötila on noussut merkitsevästi kaikilla tutkimusalueilla vuosina 1961–2018. Kesän kokonaissadanta ei ole muuttunut merkitsevästi, mutta trendi on silti positiivinen kaikkialla muualla paitsi Venäjän Chukotkassa. Kokonaistalvisadanta on vähentynyt merkitsevästi Alaskassa ja Venäjän molemmilla alueilla ja lisääntynyt merkitsevästi Jänkäjärvellä Suomessa vuosina 1961–2018. NDVI-arvot ovat kasvaneet merkitsevästi Jänkäjärven (Suomi), Rauchuagytgynin ja Illerneyn (Venäjä, Chukotka) tutkimusalueilla vuosina 2000–2021. Näiden kolmen järven kohdalla ympäristömuuttujat ovat ...