Sisäpiiritiedon määritelmä ja rikoslain 51 luvun 1 §:n sisäpiiritiedon väärinkäyttö pienten ja keskisuurten liikkeeseenlaskijoiden ydinliiketoiminnan näkökulmasta - Nikkanen, Lari (Helsingin yliopisto, 2022)
Arvopaperimarkkinat ja niillä tarjottavat osakkeet ovat kasvattaneet merkitystään erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten rahoituksen sekä kotitalouksien säästämisen muotona erityisesti covid-19 pandemiasta johtuvan keskuspankkien taloudellisen elvytyksen ja kotitalouksien kasvaneen investointiasteen seurauksena. Toisaalta vuoden 2021 aikana Suomessa listautui ennätysmäärä 31 yhtiötä, joista suurin osa kasvuyrityksille tarkoitetulle First North Finland -kasvumarkkinalle. Pienten ja keskisuurten yritysten kasvanut kiinnostus julkisia pääomamarkkinoita kohtaan rahoitusmuotona sekä kotitalouksien kasvanut investointiaste puoltavat sisäpiirisääntelyn kasvuyrityksiin liittyvien erityiskysymysten tarkastelua. Tässä tutkielmassa tarkastelen EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetukseen perustuvaa rikos- ja arvopaperimarkkinaoikeudellista sisäpiirisääntelyä pienten ja keskisuurten yritysten ydinliiketoiminnan näkökulmasta. Sisäpiirisääntelyä tarkastellaan kahden esimerkkitilanteen kautta, joista ensimmäisen muodostavat yrityksen ydinliiketoimintaan liittyvät poikkeuksellisen suuret tai kannattavat liiketoimet. Pienten ja keskisuurten yritysten ydinliiketoimintaan eli näiden ydinosaamiseen kuuluvien palveluiden tai hyödykkeiden kauppaan voi liittyä niin merkittäviä yksittäisiä liiketoimia, että ne tulevat niiden suuria yrityksiä suhteellisesti suuremman liikevaihto- tai kannattavuusvaikutuksen vuoksi arvioitavaksi sisäpiiriprojekteina. Toisen tarkasteltavan esimerkkitilanteiden joukon muodostavat julkiset hankinnat, joita tarkastellaan erityisesti sisäpiiritiedolta edellytettävien julkistamattomuus- ja täsmällisyysvaatimuksen näkökulmasta. Arvopaperimarkkinaoikeudellinen tarkastelu keskittyy näin ollen sisäpiiritiedon määritelmään ja erityisesti julkistamattomuus- ja olennaisuusvaatimuksiin, joista jälkimmäistä tarkastellaan markkinalähtöisesti niin kutsutun järkevän sijoittajan näkökulmasta. Rikosoikeudellinen tarkastelu keskittyy analysoimaan edellä selostettuihin esimerkkitilanteisiin liittyvän sisäpiiritiedon ...