Tundraa myöten, joen mukana : prosekutiivisijan alkuperästä samojedilais-itämerensuomalaisin vertailuin - Jalava, Lotta (Helsingin yliopiston kirjasto, 2022)
Tässä kirjoituksessa pohdin samojedikielten väylää ja reittiä sekä eräitä abstrakteja merkityksiä kantavan sijamuodon alkuperää. Pohdintani lähtökohtana on ajatus paikallissijojen kieliopillistumisesta ruumiinosia tarkoittavista sanoista postpositiokäytön kautta. Itämerensuomalaisten kielten rinnakkaisesimerkkien ja merkitystenmuutosten avulla perustelen alustavasti hypoteesia, jonka mukaan samojedikielten prosekutiivin taustalla voisi olla ‘selkä’- tai ‘taka’-merkityksinen suffiksoitunut suhdesana tai postpositio, jonka vastine itämerensuomalaisissa kielissä ilmaisee monia abstrakteja seuraamisen merkityksiä.