Linkages between dissolved organic matter characteristics and bacterial communities in subarctic ice-covered lakes - Tuomela, Nea (Helsingin yliopisto, 2022)
Ilmastomuutos vaikuttaa arktisten alueiden järvien hydrologiaan ja järvien valuma-alueiden kasvillisuuteen. Järvet ovat lyhyemmän aikaa jään peittäminä, ja liukoisen orgaanisen aineen ja ravinteiden kuormitus valuma-alueilta järviin kasvaa. Valuma-alueelta peräisin oleva orgaaninen aines ei ole yhtä helposti bakteerien hajotettavissa kuin järvessä tuotettu aines. Valuma-alueen orgaanisella aineksella on usein suurempi molekyylipaino ja enemmän aromaattisia sidoksia rakenteessaan. Muutokset järven orgaanisen aineen ominaisuuksissa vaikuttavat bakteeriyhteisön rakenteeseen ja edelleen koko järviekosysteemin toimintaan. Vesinäytteitä kerättiin neljästä järvestä Kilpisjärven alueelta keväällä 2021. Vesinäytteet suodatettiin, jonka jälkeen niistä mitattiin liukoisten ja partikkelimaisten ravinteiden ja hiilen pitoisuudet. Orgaanisen aineen ominaisuuksien määrittämistä varten mitattiin fluoresenssi ja absorbanssi. Bakteeriyhteisöjen rakenne määritettiin hyödyntäen 16S rRNA polymeraasiketjureaktiota. Bakteeriyhteisöjen välisiä eroja visualisoitiin pääkomponenttianalyysillä (PCOA) ja bakteeriyhteisöiden sekä ympäristömuuttujien välisiä riippuvuuksia testattiin tilastollisella analyysilla (dbRDA ja ANOVA). Järvien ravinne- ja hiilipitoisuudet olivat osittain samankaltaisia ja odotusten mukaisesti matalia. Järven P3 pintavedessä nitraatin ja liukoisen orgaanisen typen pitoisuudet olivat kuitenkin korkeammat kuin muissa järvissä. Liukoisen orgaanisen aineen ominaisuudet vaihtelivat vain Coblen Peak M ja Peak T osalta, joiden arvot olivat korkeampia P3 pintavedessä kuin muissa järvissä. Biologinen indeksi (bix) oli myös korkeampi P3 pintavedessä. Yhdessä nämä ominaisuudet viittaavat labiiliin, järvessä tuotettuun orgaaniseen ainekseen. P3 pintavedessä labiilia orgaanista ainesta kuluttavien Gammaproteobakteerien suhteellinen osuus oli myös suurempi kuin muissa järvissä. Järven P3 pintavedessä esiintyi myös runsaammin syanobakteereita, joiden tuotanto voi olla syy labiilin orgaanisen aineen esiintymiseen ja biologiseen ...