Mineral supply in Viiankiaapa mire during the Holocene : evidenced by geochemistry and ash content - Takalo, Mimmi (Helsingin yliopisto, 2021)
Vuonna 2011 Anglo American julkisti lupaavan multimetallimalmilöydön Sodankylässä, Pohjois-Suomessa. Malmi on nimetty Sakattimalmiksi, läheisen lammen mukaan. Malmilöydös on Viiankiaapa-suon alla, joka kuuluu kansalliseen suonsuojeluohjelmaan ja Natura 2000-ohjelmaan. Suon läntisellä puolella virtaa Kitinen-joki, jonka tiedetään tulvineen ja tuoneen mineraaliainesta suolle. Mahdollisten ympäristövaikutusten ehkäisemiseksi on tärkeää tietää suon nykyinen tila. Tutkimusalue sijaitsee Viiankiaavan eteläosassa ja koostuu kahdeksasta turvenäytepisteestä. Alueen pohjasedimentin tyyppi määritettiin maatutkaprofiileilla, jotka kulkivat näytepisteiden kautta. Suolle kulkeutuneen mineraaliaineksen määrittämiseksi geokemialliseen analyysiin valittiin (Na, Mg, Al, S, P, K, Ca, Mn ja Fe). Lisäksi määriteltiin turpeen tuhkapitoisuus. Kitisen läheisyys on vaikuttanut voimakkaasti alueen pohjasedimenttiin. Fluviaaliset kanavat ovat erodoineet viimeisimmän jääkauden aikana kerrostunutta moreenia. Alueen itäosassa on mahdollisesti eolista hiekkaa. Fluviaalikanavien erodoimiin syvänteisiin on kerrostunut järvimutaa tyypillisesti alle 179 m m.p.y. Turpeen geokemian indikoi suolle kulkeutuneen mineraaliainesmäärän olleen suurempaa suon alkuvaiheessa. Viiankiaavan itäpuolella mineraaliaineksen määrä on vähentynyt huomattavasti, kun taas suon keskiosissa määrä on pysynyt suurena koko Holoseenin ajan. Kitisen tulvat ovat olleet Viiankiaavan päämineraaliaineksen lähde. Mineraaliaineksen laskun viittaa tulvien määrän vähenneen ja normaalien tulvien peittävän alleen pienempiä alueita. Suon ylin 30 cm on hyvin märkää ja huonosti maatunutta, mikä heijastaa vedenpinnan nousua suolla ja joessa. Kaksi moderniksi määritettyä ajoitusnäytettä viittaa pintaturpeen kerrostuneen lyhyessä ajassa. Suo on siirtymisvaiheessa ja nykyiset ja ennustetut muutokset tulevat todennäköisesti vaikuttamaan Viiankiaavan hydrologiaan ja ravinteisuuteen. In 2011 Anglo American published a promising multi metal ore deposit in Sodankylä, Northern Finland. The ore is ...