Nutrition of captive and wild forest reindeer (Rangifer tarandus fennicus) - Pietikäinen, Aino (Helsingin yliopisto, 2021)
Metsäpeura (Rangifer tarandus fennicus) on peuran kotoinen alalaji ja toinen kahdesta Suomessa esiintyvästä peurasta (Rangifer tarandus). Poro (Rangifer tarandus tarandus) on Lapissa yleinen puolivilli kotieläinlaji. Metsäpeuroja tarhataan 22 eurooppalaisessa eläintarhassa, joiden kantaa käytetään yhdessä luonnosta saatujen yksilöiden kanssa luontoonpalautushankkeessa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on valottaa metsäpeuran ruokavaliota luonnossa ja eurooppalaisissa eläintarhoissa. Luonnonvaraisilta ja totutustarhoissa eläviltä metsäpeuroilta kerättiin 17 ulostenäytettä, jotka analysoitiin DNA metabarcoding-tekniikalla Biotekniikan instituutissa. Eurooppalaisista eläintarhoista 17 osallistui tutkimukseen lähettämällä metsäpeurojensa ruokintaohjeen. DNA sekvenssit tunnistettiin kasvilajeiksi NCBI BLAST:lla. Tunnistettuja kasveja tarkasteltiin sukutasolla ja lisäksi suvut jaoteltiin tyyppeihin. Data ryhmiteltiin vuodenajan mukaan (kesä/syksy ja talvi) lumipeitteisyyden perustella sekä näytteenottoalueen mukaan (Kainuu ja Suomenselkä). Ruokintaohjeista koostettiin tyyppejä vastaavat tiedot vertailua varten. Ulostenäytteiden tuloksista vertailtiin sekvenssilukujen frekvenssejä eri tyyppien ja sukujen välillä koko datassa, kesä/syksyn ja talven välillä sekä Kainuun ja Suomenselän välillä. Eniten näytteistä löytyi pensaisiin ja kukkakasveihin (42,1 %) ja lehtipuihin (38,9 %) viittaavia sekvenssejä. Eniten vaihtelua oli vuodenajan mukaan ryhmitellyssä datassa kahden ryhmän välillä. Näytteenottoalueen mukaan ryhmitellyssä datassa ryhmien välillä erot olivat pienempiä. Eläintarhojen ruokintaohjeista suurimmassa osassa oli lehtipuita (94%) ja ruohokasveja (88%). Ruohokasveja löytyi villien metsäpeurojen ulostenäytteistä hyvin vähän (0,5 %). Eläintarhoissa elävien metsäpeurojen ravitsemusta voisi kehittää lisäämällä kukkakasvien ja pensaiden määrää ruokavaliossa ja vähentämällä ruohovartisten kasvien tarjoamista. Lisää tutkimusta luonnonvaraisten metsäpeurojen ruokavalioista tarvitaan. Tässä tutkimuksessa otoskoko, 17 ...