Kasvukauden aikainen hiilidioksidivoiden vaihtelu tundralla - Hanhirova, Elisa (Helsingin yliopisto, 2021)
Tundraekosysteemeihin on varastoitunut runsaasti hiiltä maaperään ja kasvillisuuteen. Hiilidioksidia sitoutuu alueen kasvillisuuteen fotosynteesissä ja vapautuu maaperästä sekä kasvillisuudesta ekosysteemirespiraatiossa. Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilojen kohoaminen aiheuttaa herkälle tundraekosysteemille huomattavia muutoksia ja mahdollisia uusia palautevaikutuksia ilmaston lämpenemiseen ympäristön muuttuessa. Hiilidioksidin vuota sääteleviä tekijöitä on useita ja niiden yhteisvaikutuksia ja ajallisia muutoksia ei vielä täysin tunneta. Hiilidioksidivoiden ja niihin vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta ajallisia sekä paikallisia muutoksia voidaan tutkia ja ennustaa. Tässä tutkimuksessa keskitytään kuvaamaan nettoekosysteemivaihdon, primaarituotannon sekä ekosysteemirespiraation kasvukauden aikaisia muutoksia tundralla sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Mittaukset on tehty kammiomittausmenetelmällä Suomen Lapissa Kilpisjärvellä Saana-tunturilla. Tutkimuksessa on 14 nivaatiota, joilla on yhteensä 84 tutkimuspistettä, jotka mitattiin kolme kertaa kasvukauden aikana kesällä 2019. Hiilidioksidimittausten lisäksi kerättiin tietoa niitä selittävistä ympäristömuuttujista: kasvillisuudesta, ilman lämpötilasta, maaperän kosteudesta ja lämpötilasta. Selittävien muuttujien vaikutusta hiilidioksidivoihin eri ajankohtina tutkittiin sekamalleilla ja alueelle laskettiin karkea hiilibudjetti. Suurimmat hiilidioksidivuot mitattiin heinäkuun puolessa välissä kasvukauden huippuaikana, jolloin kasvillisuus oli runsastunut huomattavasti. Ekosysteemirespiraatio ja primaarituotanto laskivat kasvukauden huipusta elokuussa kasvukauden loppua kohti, mutta nettoekosysteemivaihdon vuo kasvoi hieman johtuen kahden muun vuon epätasapainosta. Kasvillisuus oli kaikissa hiilidioksidivoissa sekä mittausajankohtina tärkeä selittävä tekijä (p ≤ 0,001). Ilman lämpötilalla oli suurin vaikutus nettoekosysteemivaihtoon ja ekosysteemirespiraatioon, mutta sen vasteen voimakkuus vaihteli kasvukauden eri aikoina. Molemmissa ...