Saamelaisten asuntolakoulumuistoja Inarilainen-lehdessä - Immonen, Kirsi (Helsingin yliopisto, 2020)
Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena on kuvata saamelaisten asuntolakoulukokemuksia sotien aikana ja 1950–1960-luvuilla. Lisäksi tavoitteena on tarkastella, minkälaista historiakuvaa saamelaiset rakentavat muistelupuheella Inarilainen-lehden haastatteluissa. Saamelaisten kouluhistoriaa on tutkittu kattavasti, mutta saamelaisten kokemuksia ja selviytymistapoja on tutkittu vielä vähän. Ne ovat myös pysyneet tuntemattomina valtaväestölle. Totuus- ja sovin-tokomission työn aloittaminen loppuvuodesta tekee asuntolakoulututkimuksesta vielä keskei-sempää saamelaiselle alkuperäiskansalle. Menetelmät. Tutkielman aineistona käytettiin kymmentä haastattelua ja erään inarinsaamelai-sen kirjoittamia muistelmia asuntolakouluvuosista. Ne julkaistiin Inarilainen-lehdessä vuosina 2018–2020. Aineistoa lähestyttiin muistitietotutkimuksen näkökulmasta. Aineiston analyysissa käytettiin kerronnallista teemoittelua ja sisällönanalyysia. Tulokset ja johtopäätökset. Kokemuskertomukset jaettiin kolmeen pääteemaan, jotka olivat koti-ikävä, vierauden kokemukset ja pärjäämisen kertomus. Koti-ikävän kertomukset liitettiin erityisesti ensimmäisiin kouluvuosiin ja ne koettiin kollektiiviseksi asuntolakouluaikoja määrit-täväksi kokemukseksi. Vierauden kokemukset kertoivat koululaitoksen tuottamasta assimilaa-tiosta, joka näkyi muistelukerronnassa vieraan kielen opetteluna, uutena ruokakulttuurina ja kiusaamisena. Pärjäämisen kertomus kuvasti sitä, miten saamelaiset halusivat asuntolakoulu-ja muisteltavan nykypäivästä käsin. Asuntolakouluista pitäisi muistaa yksilöiden selviytyminen vieraassa ja erilaisessa ympäristössä sekä koulussa opitun hyödyntäminen elämässä. Histo-riakuva pitäisi muistelijoiden mukaan rakentaa pärjäämisen kertomuksen eikä uhrikertomuk-sen varaan. Inarilainen-lehdessä muistellut asuntolakoulukokemukset tukevat aiempaa tutki-musta, jossa on kerrottu samanlaisista kokemuksista koti-ikävästä ja assimilaatiosta. Objectives. The aim of this study is to describe Sámi people’s experiences at residence schools during the Second ...