Hydrogeology and hydrogeochemistry of the western margin of the Viiankiaapa mire in Sodankylä : Factors affecting the distribution of endangered species - Bigler, Paula (Helsingin yliopisto, 2019)
Sodankylässä sijaitsevan Viiankiaavan aapasuoalue on herättänyt kansallista mielenkiintoa vuoden 2011 jälkeen, AA Sakatti Mining Oy:n ilmoittaessaan suuresta malmilöydöstä. Tämä Sakatti malmina tunnettu Ni-Cu-PGE esiintymä sijaitsee Natura 2000 –alueena suojellun Viiankiaavan länsireunalla, jääden pääsääntöisesti suojelualueen alle. Viiankiaavalta on löytynyt useampi Natura 2000 luontodirektiiveihin kuuluva laji, yksi näistä on pohjavesivaikutteisessa ympäristössä viihtyvä kiiltosirppisammal (Hamatocaulis vernicosus). Vaikka Sakatin kaivoshanke on tänä päivänä vasta malminetsintävaiheessa, on alueen hydrogeologian tunteminen tärkeää. Tässä työssä selvitettiin 1) pohjavesivaikutusta Viiankiaavan länsireunalla, 2) Sakattimalmin vaikutusta alueen hydrogeokemiaan, 3) hydrologian ja hydrogeokemian vaikutusta vaarantuneen H. vernicosuksen esiintyvyyteen. Näytteet kerättiin syys-, lokakuussa 2016, maalis-, huhtikuussa 2017 ja kesällä 2017. Näytteitä kerättiin niin pintavedestä, pohjavesiputkista, lähteistä kuin minipietsometrillä eri syvyydeltä turpeen huokosvedestä. Näytteistä analysoitiin EC, pH, lämpötila, hapen ja vedyn stabiilit isotoopit, DSi, pääionikoostumus, alkaliniteetti, hivenalkuaineita sekä liuennut orgaaninen hiili (DOC). Pohjavesivaikutus oli selkeintä Viiankijärven ja Särkikoskenmaan fluviaalisedimenttimuodostuman välisellä alueella. Varsinkin syvät turpeen huokosvedet osoittivat pohjaveden liikettä turpeessa ja purkautumista kohti Viiankijärveä sekä turvekerroksen pintaosia sekoittuen samalla pintaveden kanssa. Sakattimalmin alueella, pintavesinäytteet sekä turveveden syvyysprofiilit kuvastivat pääsääntöisesti isotooppikoostumukseltaan vuodenaikaista sadantaa. Mahdollista pohjaveden purkautumista tapahtui kuitenkin Sakattimalmin ja Kitisen joen välissä sekä Pahanlaaksonmaan lähettyvillä. Kitisen joen reunavallien lähteiden isotooppikoostumus kuvasti sekoittunutta pinta- ja pohjavettä, jonka perusteella voidaan olettaa, että Viiankiaavan pintavettä suotautuu jokipenkan fluviaalisedimenttien läpi ...