Islannin virtavesien piileväyhteisöt : vertailukohteena Pohjois-Fennoskandia - Tupola, Vilja (Helsingin yliopisto, 2019)
Eliöiden levinneisyys ja runsaus ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa spatiaalisten ja ajallisten tekijöiden kanssa. Paikallisten ympäristömuuttujien ohella mikro-organismeihin vaikuttavat myös suuren mittakaavan alueelliset ja historialliset tekijät, kuten makro-organismeilla. Piilevät esiintyvät monimuotoisina vesiekosysteemeissä ja reagoivat herkästi veden fysikaalis-kemiallisiin ja bioottisiin muuttujiin sopien näin ollen hyvin ympäristöolojen ja -muutoksen indikaattoreiksi. Piilevillä on vesistöissä tärkeä rooli niin ekosysteemin perustuottajina kuin aineiden kiertoon osallistujina. Erityisesti pohjoisten ja vuoristoisten alueiden virtavedet ovat herkkiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Etenkin Islannissa ilmaston lämpeneminen voi johtaa maatalouden huomattavaan kasvuun, mikä nostaa virtavesien ravinnemäärää. Korkeusgradientti ilmentää eliöiden reagointia ympäristöolosuhteissa tapahtuneisiin muutoksiin pienellä maantieteellisellä alueella. Tutkimuksessa tarkastellaan Islannin arktis-alpiinisten virtavesien ympäristötekijöiden vaikutuksia piilevien lajirunsauteen ja lajistoon. Käytettäviin ympäristömuuttujiin sisältyvät veden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet, korkeus meren pinnasta sekä uoman ja näytekivien koot. Erityiseti halutaan käsitellä korkeusgradientin vaikutuksia piileviin. Ilmiötä on tutkittu aiemmin melko vähän. Lisäksi maantieteellisen sijainnin vaikutuksia lajistoihin, lajirunsauksiin ja ympäristöoloihin tarkastellaan vertailemalla tämän tutkimuksen aineistoa Pohjois-Suomesta ja -Norjasta kerättyyn vastaavaan aineistoon. Tutkimuksen aineisto kerättiin elokuussa 2016 Islannista pitkin huomattavaa korkeusgradienttia virtavesistä. Näytepaikkoja oli yhteensä 45. Muuttujien keskinäisiä riippuvuuksia sekä ympäristömuuttujien ja lajirunsauden välisiä suhteita tarkasteltiin Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimen ja hajontakuvioiden avulla. Lajirunsauden vaihtelua tutkittiin myös yleistetyillä lineaarisilla malleilla (GLM). Lajiston vaihtelua tarkasteltiin redundanssianalyysin (RDA) avulla. ...