Arktinen Venäjän poliittisessa viestinnässä - Gritsenko, Daria; Tynkkynen, Veli-Pekka (Suomen Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura, 2017)
Artikkelissa tutkitaan, miten Venäjän viimeaikainen toiminta arktisella alueella on heijastunut poliittisessa viestinnässä vuosina 2011–2015. Artikkeli osoittaa runsaan sanomalehtimateriaalin ja ulkoministeriön aineiston avulla, että Venäjän hallitus soveltaa vähintään kahta erillistä viestintästrategiaa. Yhden strategian kohdeyleisö ovat kotimaan kansalaiset, toisen puolestaan kansainvälinen yleisö. Erottelu kotimaan ja ulkomaan diskurssiin palvelee istuvan hallituksen etuja: tavoitteena on muuttaa arktinen alue taloudellisen ja poliittisen vallan lähteeksi. This article explores how policy communication has been reflected in recent Russian activities in the Arctic region (2011-2015). Based on an extensive empirical analysis of print media and foreign ministry materials, this article demonstrates how the Russian government deploys at least two separate communication strategies. One is intended for domestic recipients, the other targets an international audience. The differentiation between the domestic and external discourses serves the programme of the governing regime: to turn the Arctic into a source of economic and political power. Peer reviewed