Suomi arktisen alueen vastuulliseksi edelläkävijäksi : Toimenpide-ehdotuksia - Pilli-Sihvola, Anna Karoliina; Tynkkynen, Veli-Pekka (2016)
Policy Brief esittää Merenkulun ja matkailun riskien ja mahdollisuuksien identifiointi arktisella alueella (MERMAID) -hankkeen tuloksina syntyneitä Suomen kannalta olennaisia suosituksia ja toimenpide-ehdotuksia niiden toteuttamiseksi arktisen alueen yleisen kehityksen puitteissa. Ainutlaatuinen arktinen alue - MERMAID-hankkeen ehdotuksia sen vastuulliseksi kehittämiseksi Suomen on otettava vahva rooli arktisen alueen kansainvälisessä kehityksessä ja huolehdittava, että hyödymme alueen muutoksesta ja kehityksestä myös kansallisesti. Arktisen alueen muutos ja kehitys esimerkiksi globalisaation ja ilmastonmuutoksen vuoksi synnyttävät myös riskejä ja uhkia, joihin on varauduttava. Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtaja vuosina 2017–2018, mikä luo mahdollisuuden edistää Suomelle tärkeitä tavoitteita kansainvälisesti. Lisäksi Suomen arktisen strategian toimeenpano ja uusiminen luovat suuntaviivoja kansallisesti tärkeille tavoitteille. Arktisen alueen ainutlaatuinen luonto ja kulttuuri on turvattava tulevaisuudessa. Alue on pidettävä myös elinvoimaisena. Tämän edellytyksenä on yhteinen, kansallinen visio arktisen alueen tulevaisuudesta ja selkeät, kaikki osapuolet huomioon ottavat pelisäännöt alueella toimimisesta. MERMAID-hankkeessa tehdyn analyysin perusteella Suomen on mahdollista saavuttaa kaikki osapuolet huomioonottava ja vastuullinen kehityskulku arktisella alueella 1. luomalla raamit vastuulliseen kehitykseen arktisella alueella 2. luomalla selkeät ja kannustavat puitteet kansalliselle liiketoiminnalle ja Suomen mahdollisuuksille osallistua kansainväliseen kehitykseen 3. varmistamalla Suomen edelläkävijyys arktisessa tutkimuksessa ja osaamisessa 4. lisäämällä ja kehittämällä avointa kansainvälistä yhteistyötä ja osaamisen jakamista.