Arktisen alueen inhimillisen kehityksen raportti (Ympäristöministeriö, 2007)
Arktisen alueen inhimillisen kehityksen raportti (Arctic Human Development Report) analysoi maapallon pohjoisten, arktisten alueiden, joihin kuuluu myös Suomen Lappi, inhimilliseen kehitykseen olennaisesti kuuluvia teemoja, ongelmia ja menestystarinoita sekä tiedoissa olevia aukkoja. Raportti sisältää runsaasti uutta tietoa ja poliittisesti suuntautuneita johtopäätöksiä, mutta yhteisesti sovitut poliittiset suositukset jäävät mahdollisen jatkotyön varaan. Raportti sisältää neljä osaa, joista ensimmäinen sisältää johdannon ja tiivistelmän Arktisen alueen väestöstä. Toisessa osassa käsitellään alueen perustoimintoja kuten pohjoisia yhteiskuntia ja kulttuureja sekä taloudellisia, poliittisia ja oikeudellisia järjestelmiä. Kolmannessa osassa käsitellään luonnonvarojen hallintaa, yhteisöjen elinvoimaisuutta, terveyttä ja hyvinvointia, koulutusta, sukupuolikysymyksiä sekä kansainvälisiä suhteita ja geopolitiikkaa. Viimeisessä osassa vedetään johtopäätökset Arktisen alueen inhimillisen kehityksen tilasta, esitellään kolme menetystarinaa ja viisi keskeistä tiedonaukkoa. Raportti on ensimmäinen kokonaisvaltainen tieteellinen arviointi maapallon Arktisen alueen inhimillisen kehityksen ja hyvinvoinnin tilasta sekä kansainvälisestä yhteistyöstä. Kattavan tietopohjan ja kokonaisvaltaisen näkemyksen vuoksi raportilla on merkitystä pohdittaessa kestävän kehityksen edellytyksiä ja toteuttamismahdollisuuksia pohjoisilla alueilla sekä kehitettäessä Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työtä. Yhdessä Arktisen alueen ilmastomuutos (Arctic Climate Impact Asessment) raportin kanssa se antaa hyvän kuvan Arktisen alueen nykytilasta niin poliittisille päättäjille, kansalaisyhteiskunnan aktiivisille jäsenille kuin tutkijoille. Raportti toteutettiin Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työryhmän (SDWG) toimeksiannosta, ja se julkistettiin Arktisen neuvoston ministerikokouksen yhteydessä Reykjavikissa, Islannissa marraskuussa 2004. Raportin on laatinut 20 johtavaa kirjoittajaa Arktisen alueen maista. AHDR:n englanninkielinen teksti ...