Trends in mountain birch seed abundance and its relation to temperature and moth abundance: a ten-year study from Swedish Lapland - Gustafsson, Frida (2023)
Taigan är världens största landbiom. En av de mest köldtoleranta och vanligt förekommande trädarterna i Sverige är fjällbjörken, och den bildar en unik trädgräns av lövträd samt markerar skog-tundra-ekotonen. Fjällbjörkens reproduktion och spridningsförmåga är därför viktiga både från ett socialt såväl som ekologiskt perspektiv, lokalt såväl som globalt. I arktiska och alpina miljöer når lövätande larver av arterna fjällbjörkmätare och mindre frostfjäril utbrottsnivåer cirka vart nionde-tionde år, och larverna kan orsaka allvarlig avlövning av björkarna. De lövätande insekternas ägg överlever inte alltför kalla vintrar. Möjligen utgör global uppvärmning och ändrade mellanartsinteraktioner nya utmaningar för fjällbjörkens tillväxt och reproduktiva framgång. Syftet med den här studien var att undersöka trender i björkfrömängd och se hur björkfrömängden påverkas av temperatur och antalet lövätande larver. Vidare var syftet att undersöka effekterna av vintertemperatur på larvmängd. Fröregn samlades in under en tioårsperiod i Abisko, i norra Sverige, genom att använda fröfällor som låg ute från augusti till juni. Fröna sorterades för hand och fjällbjörkfröna räknades. Larvmängd räknades genom att göra ett medelvärde av antalet larver per hundra björkskott. Resultaten visade att frömängden varken ökar eller minskar och att temperatur och larvmängd inte har en signifikant effekt på frömängden. Däremot minskade larvmängden över tid men ökade med högre vintertemperaturer, vilket kan indikera att larvmängd och larvutbredning kommer att öka med det allt varmare klimatet. Larvmängd och tillväxttemperatur verkar inte ha en effekt på frömängd och möjliga framtida ändringar i frömängd kan i så fall orsakas av andra faktorer, så som nederbörd, men verkar i nuläget stabilt. Nyckelord Betula pubescens, klimatförändring, fröproduktion, Epirrita autumnata, Operophtera brumata, subarktisk ekologi, folivori, larvabundans Boreal forest is the world’s largest terrestrial biome. Being one of the most ubiquitous and coldtolerant tree ...