En svensk snöskoter - Sellberg, Daniel (2009)
Projektet är dels ett examensarbete dels ett uppdrag för det svenska snöskoterföretaget Snowolverine AB. Uppdragsgivaren har konstruerat ett rörramschassi med reducerad vikt jämfört med konkurrerande produkter, samt tagit fram en digital modell som visats för investerare i och i press. En ny svensk snöskoter välkomnas av marknaden men den digitala modellens formgivning har fått negativ respons. För att den första produkt som företaget lanserar skall bli konkurrenskraftig måste de konsultera designkompetens. Uppdraget har varit att ta fram ett koncept för en sportsnöskoter, som svarar mot marknadens önskemål och profilerar det nystartade företaget. De undersökningar som genomförts innefattar: Marknadsanalys med fokus på konkurrenter, en webbaserad kvantitativ brukarundersökning, testkörningar och utvärdering av konkurrerande fabrikat. I samband med testkörningarna skedde dialog med användare. Resultatet av projektet består av ett konceptförslag i form av en fullskalemodell som kan ligga till grund för Snowolverines fortsatta utvecklingsarbete. Det unika med designförslaget är att föraren helt kan justera sittställningen. Delar av chassiet är exponerat ett exempel på detta är lyfthandtaget fram. Det är dels en kosmetisk detalj i snöskoterns form men fungerar också som lyfthandtag. Snöskoterns form är lätt, rå och lekfull. “ Love is a snowmobile racing across the tundra and then suddenly it flips over, pinning you underneath. At night the ice weasels come”. Matt Groening, US cartoonist & satirist, Life in hell, 1954- ”Picture a weasel -- and most of us can do that, for we have met that little demon of destruction, that small atom of insensate courage, that symbol of slaughter, sleeplessness, and tireless, incredible activity -- picture that scrap of demoniac fury, multiply that mite some fi fty times, and you have the likeness of a Wolverine.” Ernest Thompson Seton, 1955-