S. Ü. F. A (Homa) dalyanı ve Ege denizinin farklı bölgelerindeki kirlenme durumu ile bazı ekonomik balık türlerinde ağır metal düzeylerinin araştırılması - Sunlu, Uğur (Ege Üniversitesi, 1994)
8. ÖZET: Bu çalışmada, S.Ü.FA. (Homa) Dalyanı ile Ege Denizi' nin farklı bölgelerinden toplanan Dicentrarckus labrax (L.), Sparus aurata (L.), Uza ramada (R.) ve Anguilla anguilla (L.)' mn farklı organ ve dokulanndaki bazı ağır metallerin (Cd, Pb, Zn, Cu, Fe) birikim düzeyleri 1990-1992 yıllan arasında mevsimsel olarak araştın lmıştır. Aynca, aynı bölgelerde bazı fiziko-kimyasal ortam parametreleri ile nutrient ve anyonik deterjan analizleri de yapılmıştır. Ağır metal analizleri "A. A. S. Perkin-Elmer Model 2380" Atomik Absorbsiyon Spektofotometresi kullanılarak alev yöntemi ile, nutrient ve amyonik deterjan analizleri ise "Perkin-Elmer Model 35" UV spektrofotometresi ile gerçekleştirilmiştir.S.Ü.FA. (Homa) Dalyanında tesbit edilen 4 istasyondan (Şekil. 1) alman su örneklerinde yapılan analizler sonucunda ölçülen parametrelerin aşağıdaki değerler arasında değişim gösterdikleri saptanmıştır: Sıcaklık 9.5-28.2°C, tuzluluk %o36.34- %o60.84, pH 7.7-8.3, Çözünmüş oksijen 4.40-8.40 mg./l., nitrit 0.30-1.12 ug. at/l., nitrat 0.61-3.29 ug. at/L, amonyum 2.68-49.19 ug. at/l., amonyak %0.20-%2.98, fosfat 0.36-2.18 ug. at/l., silis 2.90-11.19 ug. at/1, ve anyonik deterjan 0.12-2.12 mg./l. İzmir İç Körfezi' nde saptanan 4 istasyondan alınan örneklerde yapılan analizler sonucunda: Sıcaklığın 12.0-27.0°C, tuzluluğun %o35.08-%o38.85, ptT mn 7.05-8.38, çözünmüş oksijenin 0.50-6.60 mg./l., nitritin 0.60-3.08 ug. at/l., nitratın 0.72-4.62 Ug. at/l., amonyumun 4.38-1020.75 ug. at/l., amonyağın .97-.26, fosfatın 0.38-5.48 ug. at/1., silisin 5.02-15.66 mg./I. ve anyonik deterjanın 0.82-3.23 mg./l. arasında değiştiği belirlenmiştir. Karaburun ve Çeşme' de ise sıcaklığın 11.0-26.9°C, tuzluluğun %o36.67-%o38.63, pH' nin 7.5-8.15, çözünmüş oksijenin 7.50-9.10 mg./l., nitritin 0.04-0.1 ug. at/l., nitratın 0.34-0.55 ug. at/1., amonyumun 1.00-15.15 ug. at/1., amonyağın %0.07- %0.88, fosfatın 0.18-1.11 ug. at/1., silisin 2.01-9.03 mg./l. ve anyonik deterjanın 0.34-0.80 mg./l. arasında olduğu tesbit edilmiştir. Dalyan' dan yakalanan 4 balık ...