Hypericum L. türlerinin biyolojik aktiviteleri, tıbbi kullanımları ve ilaçlarla etkileşimleri - Elbay, Gizem (Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Antarktika dışında dünyanın her kıtasında yayılış gösteren 484 Hypericum L. (Hypericaceae) türü bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan 96 Hypericum türünün 47'si endemiktir. St John's wort olarak tanınan Hypericum bitkileri, çeşitli tıbbi özellikleri nedeniyle, geleneksel tıptaki kullanımlarıyla iyi bilinmektedir. Bazı Hypericum türleri pek çok ülkede (Avrupa ülkeleri, ABD) yerel halk tarafından hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Halk arasında dahilen antidepresan, spazm giderici, kurt düşürücü olarak, haricen antiseptik ve özellikle yanık yaraları başta olmak üzere yara iyileştirici olarak kullanılmaktadır. Hypericum cinsi Türkiye'de "kantaron" olarak adlandırılır. Bu familyanın en çok bilinen ve kullanılan türü Hypericum perforatum L. Türkiye'de "sarı kantaron, binbirdelik otu, kanotu, kılıçotu, mayasılotu, yaraotu, koyunkıran, batof'' adlarıyla, uzun yıllardan beri çok iyi bilinen ve kullanılan tıbbi bir bitkidir. St John's wort'un çiçekli kısımları, geleneksel Avrupa tıbbında, nevralji, anksiyete, nevroz ve depresyon tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Hayvan deneyleri ve klinik deneyler sonucunda antidepresan etkinliği kanıtlanan Hypericum perforatum L. bugün hafif ve orta şiddetteki depresyonların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Literatürde, Hypericum ektstrelerinin, ilaç metabolizmasından sorumlu hepatik enzimleri indüklediğini ve ilaçların serum düzeylerini ve terapötik etkinliğini azaltabileceğini gösteren çok sayıda rapor bulunmaktadır. Bu çalışmada Hypericum L. türlerinin biyolojik aktivitelerinin, yapılan çalışmalarda gösterilen tıbbi etkilerinin, halk arasındaki kullanımlarının ve ilaçlarla etkileşimlerinin derlenmesi amaçlanmıştır. There are 484 Hypericum L. (Hypericaceae) species spreading in every continent of the world except Antarctica. 47 of the 96 Hypericum species found in our country are endemic. Hypericum plants, known as St John's wort, are well known for their use in traditional medicine because of their various medicinal properties. Some Hypericum species are used in ...