Ortak miras Antarktika'nın uluslararası rejim kapsamında yönetimi - Doruk, Elçin (Ege üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Ortak kaynakların küresel yönetimi için eşitlikçi ve kapsamlı bir uluslararası rejim sağlanabilir mi? sorusundan yola çıkan bu tez, Antarktika örneği üzerinden uluslararası iş birliğini analiz edecektir. Öncelikli olarak kıta üstündeki egemenlik iddialarının varlığı, ortak miras rejimi ile bağdaşmamaktadır. Kıtadaki kaynakların araştırılması, bilimsel incelemesi, kullanılması, muhafazası ve idaresi için kurulan hukuki yapı, Antarktika Anlaşmalar Sistemi, devletlerin egemenlik iddialarını ve kıtayı ilgilendiren güncel sorunları aşmada yetersiz kalmaktadır. Antarktik ilişkilerinde yer alan aktörlerin şekillendirdiği Antarktika siyaseti, ulusal çıkarlardan kaynağını alan ve bilim üzerinden işleyen bir uluslararası iş birliği formunu almıştır. Bu bağlamda araştırmanın temel dayanağını hak iddiasında olan ve hak iddia etme hakkını elinde tutan devletlerin ulusal Antarktik araştırma kurumlarıyla ve ilgili hükümet-dışı örgütlerle yürütülen mülakatlar oluşturacaktır. Araştırma kapsamında ilgili uluslararası anlaşmalar, yönetmelikler ve uygulamalar ile konuyla ilgili diğer tüm kaynaklar analiz sürecine eklenecektir. Genel yapıdan beklenen sonuca göre Antarktik kaynakların sürdürülebilir geleceği tüm ulusların çıkarlarından bağımsız, eşitlikçi ve kapsamlı bir ortak miras rejiminin varlığına ihtiyaç duymaktadır. In this study, international cooperation in the case of Antarctica has been analyzed concerning the international regimes in explaining the global governance of common heritage of humanity. First, territorial claims over the continent do not comply with the concept of a regime for the benefit of mankind. Existing legal structure, The Antarctic Treaty System, to regulate scientific research, utilization, conservation and governance of Antarctic resources has not been competent enough in surpassing the claims and present problems regarding the continent. Self-interested actors in Antarctic affairs have shaped the politics of Antarctica in the form of international cooperation process through science. In this ...