Bazı yabani kuşların beyin dokularında Toxoplasma gondii ve Neospora caninum ’un moleküler tanısı - Özlem Orunç Kılınç; Mustafa Necati Muz; Cafer Tayer İşler; Enes Altuğ; Muhammet Karakavuk (2015)
There are limited molecular studies about Toxoplasma gondii and Neospora caninum which are economically important livestock protozoons in wild birds investigated by polymerase chain reaction (PCR) method. Molecular prevalance of both parasites in brain tissues of wild birds in Turkey is unknown. Prevalance of T. gondii was 7%, N. caninum was 14% and mix infection was found 4% in brain tissues of 101 wild birds under 20 species from two diferent regions of Turkey. The chi-square test has been applied to the acquired data. This is the first molecular biologic investigation for the aim of PCR diagnosis of T. gondii in brain tissues of Corvus corone, Melanitta fusca, Aquila heliaca, Aquila pomarina, Buteo rufinus, Accipiter nisus, Strix aluco and N. caninum in brain tissues of Larus genei, Corvus corone, Melanitta fusca, Anas clypeata, Perdix perdix, Aquila heliaca, Buteo rufinus in the world. This also is the first molecular diagnostic investigation of T. gondii and N. caninum in brain tissues of wild birds in Turkey. Çiftlik hayvanlarının ekonomik öneme sahip protozoonlarından Toxoplasma gondii ve Neospora caninum ’un ara konak yabani kuşlardaki moleküler tanısı hakkında az sayıda araştırma bulunmaktadır. Türkiye’de bu parazitlerin yabani kuşların beyin dokularındaki moleküler prevalansı bilinmemektedir. Bu çalışmada, Türkiye’nin iki farklı ekocoğrafyasında bulunan 20 yabani kuş türüne ait 101 adet beyin dokusunda T. gondii ve N. caninum ’un varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) metodu ile araştırılmıştır. Araştırma sonucunda yabani kuşların beyin dokularında T. gondii %9, N. caninum , her iki türe aynı anda rastlanma oranı ise %4 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen verilere Ki kare testi uygulanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada T. gondii’nin Corvus corone (Gri leş kargası), Melanitta fusca (Kadife ördek), Aquila heliaca (Şah kartal), Aquila pomarina (Küçük orman kartalı), Buteo rufinus (Kızıl şahin), Accipiter nisus (Bayağı atmaca), Strix aluco (Alaca baykuş)’un beyin dokularında ve N. caninum’un Larus ...