Vinski i gastronomski turizam u funkciji održivog razvoja turističke destinacije - Pavlinović, Klara (Sveučilište u Dubrovniku. Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju., 2022)
Ovaj rad predstavit će tri glavne cjeline na kojima je rad koncipiran, a to su gastronomija, vinski turizam te održivi razvoj u turizmu. Rad govori o problemima današnjeg turizma odnosno glavnom problemu, a to je masovni turizam. Također, objašnjava razvitak gastronomije i vinskog turizma te njihovu organizaciju u Republici Hrvatskoj. Uz to predstavlja gastronomiju i vinski turizam u svijetu te svjetske trendove i povijest razvijanja ovih dvaju oblika turizma. Vinski turizam je analiziran kroz dvije cjeline, kontinentalni vinski turizam i istarski vinski turizam dok je gastronomija analizirana na primjeru dviju geografskih cjelina, kontinentalne Hrvatske i Istre. Razvoj gastronomskog turizma objašnjen je regionalno na razini cijele RH. Cjelina održivi razvoj u turizmu govori o održivom razvoju kao pojmu te o njegovom nastanku i važnostima u ekonomiji, društvu i kulturi. Jedan od pojmova unutar cjeline održivog razvoja u turizmu jest očuvanje okoliša te iskorištavanje njegovih resursa na pozitivan način. Održivi razvoj je danas jako bitan u turizmu te ovaj rad pojašnjava njegove strategije i akcije koje poduzima kako bi se olakšalo samo upravljanje turizmom. Sami koncept rada je temeljen na metodologiji postupka analize odnosno korištenja literature te su uz pomoć nje predstavljeni ciljevi i rezultati istraživanja. Cilj odnosno hipoteza rada jest prikazati probleme današnjice u turizmu te pokušati naći njihova rješenja, osobito masovnog turizma koji je najveći neprijatelj destinacije. This work will represent three main wholes on which the work is conceived, and that is gastronomy, wine tourism and sustainable development in tourism. Work is showing the problems of today's tourism, that is, the main problem, mass tourism. Aslo, it explains how the development and organization works in gastronomy and wine tourism of Croatia. With that said it presents gastronomy and wine tourism of the world, today's trends and the history of development of these two types of toursim. The wine tourism is divided in to two ...