A Sami levelezőrendszer bemutatása - Földvári, Krisztián (2004)
Manapság az internet rendkívül gyors terjedésével ltalnos lett az, hogy legyen szinte mindenkinek e-mailcíme, akr személyenként több is. Az egyes címekre érkező levelek elérésének több módja lehetséges. Az egik az, hogy a számítógépünkre feltelepítünk egy nekünk szimpatikus leveezőklienst. Ennek htránya, hogy ha valaki nem mindig ugyanazt a gépet használja az internet elérésére, hanem alkalomról alkalomra másik számítógéphez tud leülni egy gépteremben vagy a mostanában egyre szaporodó intenetkávézók egyikében, akkor mivel mindenhol nem lesz lehetősége az ltalal megszeretett levelezőprogramot feltelepíteni, az igényeinek ez a megoldás nem fog megfelelni. Egy másik lehetőség az, hogy a levelezőkliens egy olyan közpot szerverre van feltelepítve, amelyhez a csatlakozás hozzáértők számára nagyon egyszerű és szabványos módon történik, például telnettel vagy ssh-val. Ennek a hátránya az, hogy akit mélyebben nem érdekel a techn ikai háttér megismerése, az ettől a megoldástól mindig is félni fog. Egy harmadik kínálkozó lehetőség, amely a két előző elérési mód előnyei ötvözi, a webes felületű levelezőkliens, melyen keresztül tetszőleges (internetre kapcsolt) számítógépről elérhető a leelesládánk tartalma, mégis nagyon könnyen kezelhető egy kellemes külsejű grafikus felületen keresztül. A gond sok esetben az, hogy ilyen eszköz nem áll még rendelkezésre a levelezőszerverekhez. Erre nyújt egy megoldást a diplomamunkában bemutatott rendszer. Ma