Az erdei fülesbagoly (Asio otus) telelőállományának vizsgálata - Lisztes, Anna (2010)
Az erdei fülesbagoly Magyarországon viszonylag széles körben elterjedt faj. Télen a hazai populációt északról érkező egyedek egészítik ki. A telelő baglyok csapatokba verődve általában lakott területek szélvédett fáin töltik a nappalokat. Annak ellenére, hogy a telelőállomány vizsgálata egyszerűnek mondható, a faj hazánkban kevéssé kutatott. Ismereteink szerint eddig még nem készült átfogó és megfelelő protokoll alapján történő kutatás az általunk vizsgált két telelőterületen, Debrecenben és Balmazújvároson. Debrecen lényegesen városiasabb környezetet jelent az erdei fülesbagoly számára, mint Balmazújváros és a potenciális vadászterületek jellege és kiterjedtsége is eltérő a két telelőhelyen. Kutatásunk során a két telelőhelyen 2008/09. telén vizsgáltuk az erdei fülesbagoly táplálkozási szokásait. A zsákmányállatok fajösszetételének és eloszlásának megismerése céljából köpetanalíziseket végeztünk. A vizsgálati időszak alatt Debrecenben 775 db köpetet, Balmazújvároson 1122 db köpetet vizsgáltunk meg. A köpetanalízisek ugyanazokkal a módszerekkel történtek, így összehasonlíthattuk a két területről származó eredményeinket. A kutatás során a két telelőhelyen tartózkodó baglyok táplálkozásában jelentős különbségeket találtunk a táplálékspektrum és a zsákmányállatok eloszlásának tekintetében. A debreceni telelőállomány esetében 15 zsákmányállat fajt mutattunk ki, a balmazújvárosi állomány esetében 5 fajt. Mindkét állomány esetében a mezei pocok (Microtus arvalis) volt a leggyakoribb zsákmányállat, azonban aránya eltérő a két helyszínen. A két telelőállomány vizsgálata nemcsak a különbségek kimutatásához járult hozzá, hanem a viselkedési formáinak hasonlóságaira is fényt derített. A baglyok növénytípus-preferenciája a nappali pihenés ideje alatt illetve a csoportnagyság változott az idő függvényében, a két helyszínen hasonló módon. A vizsgálataink során nemcsak az erdei fülesbagoly telelőállományának táplálkozásbiológiai jellemzőit és viselkedési formáit ismerhettük meg, hanem a táplálkozóterületre jellemző kisemlősök ...