A szelén és a magnézium alkalmazása a vörös árnyékhal (sciaenops ocellatus l.) Lárva- és ivadéknevelésében - Juhász, Péter (2018)
Az európai ‒ és hazai ‒ haltermelésben az utóbbi években számos próbálkozás történt egzotikus származású, nagy gazdasági potenciállal rendelkező halfajok termelésének meghonosítására. Figyelembe véve Magyarország jelentős termálvíz-kincsét, a nagy sótartalmú felszín alatti vizek kiválóan alkalmasak lehetnek az exportpiacon is értékesíthető melegigényes tengeri, illetve tág sótűrésű halfajok termelésére. A vörös árnyékhal (Sciaenops ocellatus L.) minden tulajdonságát tekintve alkalmas az intenzív akvakultúrában való meghonosítására, azonban a magyarországi termelésben való megjelenéséhez szükség van a faj hazai körülményekhez igazodó ivadéknevelési és -takarmányozási technológiájának kidolgozására. Előzőek alapján, a doktori kutatás fő célja volt egy viszonylag egyszerűen előállítható, a halak egészségére, illetve termelési paramétereire pozitívan ható dúsított élőeleség és takarmány-adalék kifejlesztése, mellyel a magyarországi körülmények között (is) biztonságosabbá tehető a vörös árnyékhal nevelése. A halak ivadéknevelésénél rendkívül fontos szempont az elhullás alacsonyan tartása, mely eléréséhez megoldást kínálhat az élő- és granulált eleség szelénnel történő kiegészítése, mivel az így felvett nyomelem elősegítheti a halak egészségének fenntartását és nagyban hozzájárulhat a termelési paraméterek kedvező alakulásához. Ebből következően arra kerestem a választ, hogy megoldható-e a zooplankton és granulált keveréktakarmány szelénnel való kiegészítése, illetve az képes-e pozitívan befolyásolni a vörös árnyékhal lárvák és ivadék termelési paramétereit. A kísérletek értékelésekor a lárvák, illetve az ivadék számára optimális szelénmennyiséget is meghatároztam. Mivel a mikroelemek közül a szelénnél található a legkisebb határ az esszenciális szerepe és a toxicitása között, ezért a vizsgálatokban fontosnak tartottam a felhasznált szelénkészítmény (nanoméretű elemi szelén) toxikus hatásának vizsgálatát is. A kíséreltek során azzal a ténnyel szembesültem, hogy a halak neveléséhez használt rendszervíz magnézium ...