Konst för barn på TV : Exempel på hur konst har visats för barn på Sveriges television 1992-1999 samt 2010-2014 - Nilsson, Anna Karin (Konstfack, IBIS - Institutionen för bild- och slöjdpedagogik, 2014)
I den hÃ¤r uppsatsen undersÃ¶ker jag vad som har visats om visuell konst fÃ¶r barn pÃ¥ SVT under Ã¥ren 1992-1999 samt 2010-2014. Jag har studerat fyra programserier om konst: Det Ã¤r inte klokt! frÃ¥n 1993, Alla tiders tavlor frÃ¥n 1994, Skapa stort frÃ¥n 2011 samt Evas superkoll frÃ¥n 2011 och framfÃ¶rallt nÃ¤rstuderat avsnitt ett i varje serie. Jag har undersÃ¶kt vilken konst som visas och hur man markerar att det Ã¤r konst samt pÃ¥ vilket sÃ¤tt barn Ã¤r delaktiga i programmet och hur de tilltalas. Med konst menar jag hÃ¤r det som SVT sjÃ¤lva benÃ¤mnt som konst. Med visas fÃ¶r barn menar jag att programmen har visats pÃ¥ â€barnvÃ¤nligâ€ tid, oftast inom ramen fÃ¶r Bolibompa eller pÃ¥ Barnkanalen och att mÃ¥lgruppen uttalat Ã¤r barn. Jag har ocksÃ¥ studerat hur programmen fÃ¶rÃ¤ndrats Ã¶ver tid. Det jag kom fram till, inom ramen fÃ¶r den hÃ¤r uppsatsen, var att konsten som tas upp i programmen Ã¤r den redan etablerade konsten, som vi Ã¥terfinner pÃ¥ museer och som offentlig skulptur, och att den framfÃ¶r allt finns i Stockholm. Vi fÃ¶rstÃ¥r att det Ã¤r konst just genom att konsten presenteras i sÃ¥dan miljÃ¶ som sjÃ¤lv definierar vad som Ã¤r konst. Programmen reproducerar alltsÃ¥ den gÃ¤ngse uppfattningen om var konst finns och vem som bestÃ¤mmer vad som kallas konst, och man anvÃ¤nder sig av vedertagna sammanhang. Med Ã¥ren har programmen blivit rÃ¶rligare rent fysiskt och innehÃ¥ller fler miljÃ¶er och/eller konstverk Ã¤n tidigare. Ã„ven personerna som deltar i programmen rÃ¶r sig mer och Ã¤r pÃ¥ det viset mer aktiva. Vad jag kunnat se riktar sig de flesta program till yngre barn och upp till cirka 12 Ã¥r. Man kan ocksÃ¥ se att antalet program med skapande Ã¶kat och att kopplingen barn-skapande-konst ses som nÃ¥got naturligt, bÃ¥de i de tidigare programmen och de senare.