Att rita en barndom : En studie i och genom estetiska gestaltningar av mikrohistorier från Tornedalens arbetsstugor. - Keisu, Frida (Konstfack, IBIS - Institutionen för bild- och slöjdpedagogik, 2024)
I denna masteruppsats undersöker jag livsberättelser som jag har samlat in och bearbetat genom estetisk gestaltning. Studien är en narrativ undersökning med fokus på livsberättelser ur ett mikrohistoriskt perspektiv. Den kombinerar metoder som bildelicitering, autoetnografiskt tillvägagångssätt och autobiografisk reflexivitet. Berättelserna har jag fått genom intervjuer med tre personer som alla har tillbringat en del av sin barndom i Tornedalens arbetsstugor. Dessa berättelser har inspirerat en estetisk process där bilderna utvecklas både genom mitt skapande och i samarbete med intervjupersonerna, som även fungerar som medforskare. Under processens gång får de ta del av och samtala kring de bilder jag har skapat. Deras tankar och åsikter integreras i den fortsatta utvecklingen av bilderna. Syftet med studien är att undersöka vad estetisk gestaltning kan tillföra till narrativ som samlas in genom intervjuer. Vad sker när estetisk gestaltning inkluderas i en undersökning som vanligtvis använder text som den primära uttrycksformen och förmedlingskanalen för kunskap?