Framtagning av beräkningshjälpmedel i form av lathund för laster, lastkombinationer och ståldimensionering enligt Eurokod Jämförelsestudie mellan Eurokod och Boverkets nuvarande regler - Kader, Shasmin; Ögren, Martina (Högskolan i Borås, Institutionen Ingenjörshögskolan, 2010)
Målet med examensarbetet var att för Tyréns AB ta fram ett hjälpmedel för användandet avEurokod, de Europagemensamma standarderna för utformning och dimensionering avbärande konstruktioner till byggnader och anläggningar.Rapporten innehåller en jämförande studie mellan Boverket konstruktionsregler och Eurokod,beräkningar av en stålkonstruktion enligt Eurokod och ett hjälpmedel i form av en lathund.Jämförelsen består av två delar: Eurokod jämfört med Boverket konstruktionsregler ochEurokod jämfört med Boverkets stålkonstruktioner, skillnaderna kan vara allt ifrån konkretaskillnader i formler till nya metoder. Skillnaderna som nämns i kapitel 5 är de som vi har stöttpå under beräkningsprocessen. Beräkningarna är gjorda på en stålstomme i Aitikkoppargruva, Gällivare. Stålstommen var sedan tidigare beräknad enligt Boverkets regler somvi skulle räkna om till Eurokoderna. Beräkningarna har skett för hand och gjordes för att fåförståelse för dimensioneringprocessen i Eurokoden och därmed veta vilka formler vi skahänvisa till och vilka avsnitt ur standarden vi ska ta med i lathunden. Beräkningarna finnsdelvis i rapporten och som tillhörande exempel i lathunden.Lathunden skall fungera som ett redskap på Tyréns, där den är tänkt fungera som en genvägin i standarderna. Detta skall i sin tur underlätta vid dimensionering av stålkonstruktionerenligt Eurokoderna. Lathunden skall användas av konstruktörer som ett beräkningshjälpmedelför att lättare sätta sig in i det nya regelverket, Eurokod.