Kreatywne modyfikacje w kształceniu językowym na poziomie zaawansowanym - Szerszunowicz, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, 2012)
Zdigitalizowano i udostępniono w ramach projektu pn. Rozbudowa otwartych zasobów naukowych Repozytorium Uniwersytetu w Białymstoku – kontynuacja, dofinansowanego z programu „Społeczna odpowiedzialność nauki” Ministra Edukacji i Nauki na podstawie umowy BIBL/SP/0040/2023/01. Kreatywne modyfikacje rozmaitych jednostek, na przykład skrótowców, compositów, idiomów, przysłów, ideonirnów czy powszechnie znanych tekstów kultury, powstają w wyniku twórczych działań użytkowników języka. Różnorodne przekształcenia tworzone są dzięki zastosowaniu takich technik, jak między innymi: substytucja, permutacja, kontaminacja, amplifikacja, redukcja. Techniki te mogą być łączone - dochodzi wówczas do utworzenia modyfikacji o wysokim stopniu aluzyjności. Modyfikacje są ważnym i interesującym zjawiskiem z językowo-kulturowego punktu widzenia. Występują między innymi w literaturze, reklamie, codziennej komunikacji i na utensyliach. Ich atrakcyjność i powszechność występowania przemawiają za tym, by wprowadzić je do kształcenia językowego. Niniejszy artykuł zawiera propozycje ćwiczeń, które można wykorzystać na zajęciach poświęconych kształceniu kompetencji językowych uczniów na poziomie zaawansowanym, czyli przede wszystkim na poziomie uniwersyteckim i w szkołach średnich. Przedstawione zadania pozwalają zarówno na rozwijanie umiejętności interpretacji i krytycznej ewaluacji zmodyfikowanych jednostek w tekstach autentycznych, jak również na stworzenie uczącym się sytuacji, w których oni sami staną się autorami parafraz i zmodyfikowanych tekstów. Bangley B. (1984), Bibie Basic: Bibie Games for Personal Computers, New York: Harper Publishers. Bangley B. (1984), Bibie Basic: Bibie Games for Personal Computers, New York: Harper Publishers. Bąba S. (1989), Innowacje frazeologiczne współczesnej polszczyzny, Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Bralczyk J. (2004), Język na sprzedaż, czyli o tym, jak język służy reklamie i jak reklama używa języka, Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne. Bralczyk ...