Seismiske bølger i havis - Bakke, Svein-Harald (The University of Bergen, 2015)
Seismiske innsamlinger på havis gir under gitte forhold opphav til kildeinduserte fleksurbølger, og dette problemet oppstår når seismisk energi blir fanget mellom grenseflatene is-luft og is-vann. Fleksurbølgen kan sammenlignes med vibrasjoner i membranet til en tromme, og er å anse som støy på de seismiske dataene. Fleksurbølgen er dispersiv, det vil si at fasehastigheten varierer med frekvensen. Det kompliserer den seismiske innsamlingen siden fleksurbølgen vises som en koherent vifte som dekker over refleksjonene i en seismisk seksjon. Et godt estimat av dispersjonen kan bidra til å forbedre datainnsamling og prosessering av arktisk seismisk datainnsamling. Målet med oppgaven er å vise hvordan endringer i salinitet og temperatur påvirker dispersjonen av fleksurbølgen. Oppgaven beskriver hvordan temperatur og salinitet påvirker de ulike volumfraksjonene saltvann, is, salt og luft i isen, og bruker dette for å finne tetthet, P-bølgehastighet og fasehastigheten til fleksurbølgen. Resultatene viser at med gode målinger av både temperatur og salinitet er det mulig å beregne P-bølgehastigheten og tettheten. Disse sammen med målinger av istykkelse gjør det mulig å konstruere en modell av dispersjonen. Målinger gjort på Van Mijenfjorden på Svalbard gir data for sammenligning med teoretiske modeller, men en fullstendig innsamling der hastigheter, temperatur, salinitet og istykkelse har blitt målt er ikke utført. En seismisk undersøkelse med komplette målinger er derfor interessant med tanke på å korrelere en teoretisk modell med reelle data. Master i Geovitenskap MAMN-GEOV GEOV399