Betydning av Paranucleospora theridion og Salmonid Alfavirus (SAV) for utvikling av sykdom hos Atlantisk laks (Salmo salar L.) - Dobbelsmitte av laks med P. theridion og SAV, og betydning av temperatur for densitet av P. theridion i laks. - Smørås, Catrine (The University of Bergen, 2014)
Sykdomsproblemer som rammer lakseoppdrettnæringen på Vestlandet er i stor grad knyttet til gjelleproblemer, Pankreassykdom (PD) og lakselus (Lepeophtheirus salmonis). Disse sykdommene fører til redusert fiskevelferd og dødelighet. Mikrosporidien Paranucleospora theridion er assosiert med gjellesykdommer og har en livssyklus med både laks og lakselus som vert. P. theridion er muligens en medvirkende faktor ved SAV-infeksjon og utvikling av PD. Det er observert i felt at utvikling av paranucleosporose som følge av mikrosporidien kan være temperaturavhengig, ettersom sykdommen blir observert ved temperaturer over 10 °C. Hvordan P. theridion infiserer fisk er foreløpig ukjent, men det er antatt at sporer frigitt fra lakselus entrer laksen via gjellene. For å se på samspillet mellom P. theridion og SAV, ble det gjennomført et smitteforsøk hvor fisk som var naturlig smittet med P. theridion i felt ble utsatt for kohabitantsmitte med SAV i kontrollerte omgivelser. Videre ble det sett på forskjeller i sykdomsutvikling ved ulike temperaturer hvor fisken ble holdt ved 8 og 16 °C. Et badsmitte-forsøk med laks der det ble brukt P. theridion sporer høstet fra lakselus ble utført for å undersøke infektiviteten til mikrosporidiesporene. Gjennom forsøkene ble det tatt prøver til histologi og real-time RT-PCR for å undersøke tilstedeværelse og mengde av P. theridion og andre patogener. Resultater fra real-time RT-PCR fra gjeller for P. theridion, viste en reduksjon i mengde ved 8 °C, mens det ved 16 °C ble observert en økende mengde i løpet av forsøket. Histopatologiske undersøkelser viste at all fisken hadde betydelige endringer på gjellene, men ikke endringer som relateres til P. theridion. Infeksjon av feltfisk med SAV var ikke vellykket, men det ble observert P. theridion på sheddere som ble tilsatt i karene. Dette kan indikere horisontal smitte. Badsmitten som ble gjennomført resulterte ikke i infeksjon med P. theridion, til tross for at vannbåren smitte er observert i felt. Master i Fiskehelse MAMN-FISK FISK399