Prosessering og tolkning av refleksjonsseismiske data fra Isfjorden, Svalbard - Sætre, Marit Joele (The University of Bergen, 2013)
Fem 2D multikanals seismiske linjer ble samlet inn i Isfjorden under Svalex kursene 2011 og 2012 og danner grunnlaget for denne oppgaven. Linjene har en nordøstlig-sørvestlig retning og de lengste linjene dekker omtrent hele lengden på fjorden. Seismikken ble samlet inn av Universitetet i Bergen med sponsing fra Statoil. Oppgaven er todelt og tar først for seg prosesseringen av de seismiske dataene utført i geocluster og deretter tolkningen av disse utført i Petrel. Det var to hovedutfordringer som preget prosesseringen av de seismiske dataene. Den første var sterke havbunnsmultipler på grunn av de unormalt høye hastighetene i havbunnen på opptil ca. 5000 m/s enkelte steder. Dette er et vanlig problem for området, og noe som også tidligere oppgaver har tatt for seg. Den andre utfordringen var fjerning av refraksjoner fra havbunnen. Dette var ett problem som skyldtes de lange linjene som ble samlet inn for denne oppgaven og den store hastighetsvariasjonen langs linjene som følge av dette. Fjerning av multipler ble gjort ved bruk av hastighetsfiltrering og overflatekonsistent dekonvolusjon, for å fjerne multipler med både store og små innfallsvinkler, henholdsvis. Refraksjonene ble fjernet ved å bruke lineær NMO- korreksjon på refraksjonene og deretter fjerne høye tilsynelatende hastigheter ved hastighetsfiltrering, og til slutt bruke invers NMO-korreksjon for å få dataene tilbake til slik de var opprinnelig, men nå uten refraksjoner. Prosesseringen fjernet det meste av multipler og refraksjoner og en rekke ulike moduler ble i tillegg brukt for å forbedre signal-støy- forholdet. Resultatet av prosesseringen ble svært bra for enkelte av linjene, spesielt de som ble samlet inn i den innerste delen av fjorden i 2012. Linjene som ble samlet inn i 2011 inneholdt mer instrumentstøy som skjulte nedre lag, og har ført til at basement ikke kunne tolkes her. I fremtidige oppgaver anbefales det å forsøke å bruke et median filter for å fjerne denne formen for støy. Seismikken i den ytre delen av fjorden inneholdt noe ...