Lukket merdsystem - AquaDomen: Effekt på smittedynamikk - Tolås, Ida Vilinn (The University of Bergen, 2012)
Oppdrettsnæringen har blitt kritisert for å ha en negativ innvirkning på omliggende miljø, der smitteoverføring av ulike agens til ville laksepopulasjoner er et stort problem. Det er også reist bekymring ved den genetiske og økologiske innvirkning rømt oppdrettslaks kan ha på den særegne ville Atlantiske laksen. Som en respons på denne kritikken har næringen utarbeidet lukkede/semi-lukkede oppdrettsystemer. Et av disse systemene ble satt i prøveproduksjon sommeren 2011 og driftes av EWOS Innovation i Dirdal. Hovedmålet med dette studiet var å sammenligne prevalensen og tettheten av kjente fiskepatogener mellom et lukket merdsystem, AquaDomen og en referansemerd, merd 12. Det ble også foretatt en sammenligning av lakselus og forekomst av katarakt mellom de to systemene. Materialet i dette studiet bestod av 0-årig Atlantisk laks (Salmo salar). Det ble gjennomført seks uttak i perioden 28.03.2011- 21.03.2012. Det ble spesielt lagt vekt på tilstedeværelsen av Piscine reovirus (PRV), Paranucleospora theridion og en nylige oppdaget beta- proteobakterie Candidatus Branchimonas cysticola (Toenshoff et al., 2012). Ved relativ kvantifisering ble det funnet en høyere intensitet av PRV gjennom hele innsamlingsperioden i AquaDomen sammenlignet med merd 12. Dette kan tyde på AquaDomen har hatt en positiv effekt på akkumuleringen av PRV. I AquaDomen ble det imidlertid funnet en forsinkelse i den relative mengden P.theridion og Ca.B.cysticola ved første uttak i juli måned. Forskjellene som oppstod her kan være temperaturrelatert, da gjennomsnittstemperaturen i merd 12 var høyere i denne perioden. Det ble registrert store forskjeller i forekomsten av lakselus (Lepeophtheirus salmonis) mellom de to merdsystemene. I AquaDomen ble det ikke registrert forekomst av lakselus før ca seks måneder etter utsett. Det kan dermed tenkes at et vanninntak på 18 meter reduserer inntaket av de frittlevende stadiene av lakselus. Ved kataraktanalyse ble det observert høyere prevalens av katarakt i AquaDomen sammenlignet med merd 12 ved tidlige ...